OKRUGLI STOL U JASENOVCU

Obilježavanje 70. godišnjice smrti Nade Dimić

15.03.2012 u 09:57

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja 70. obljetnice smrti Nade Dimić održat će se manifestacija 'Nada Dimić u kulturi sjećanja' u sklopu koje će biti predstavljen posebni prilog 'Ženskog vodiča kroz Zagreb' te će biti održan okrugli stol u Jasenovcu

Komemorativni okrugli stol u Jasenovcu, u Obrazovnom centru Spomen područja Jasenovac održat će se u nedjelju, 18. ožujka s početkom u 12 sati, a organiziraju ga Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Centar za ženske studije, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Centar za komparativno-historijske i interkulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Srpsko narodno vijeće.

Projekt 'Ženski vodič kroz Zagreb' autora Barbare Blasin i Igora Markovića povodom obilježavanja 70. obljetnice smrti Nade Dimić (1923 - 1942) i manifestacije 'Nada Dimić u kulturi sjećanja' organizira posebno događanje potpisivanja peticije za trajno obilježavanje uspomene na Nadu Dimić i distribucije prezentacijsko-informativnih materijala na Trgu žrtava fašizma (ispred zgrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika) u Zagrebu, 17. ožujka od 11 do 17 sati.

'Ženski vodič kroz Zagreb' kontinuirani je istraživačko-umjetnički projekt izvođen više puta od 2002. do 2006. kada su materijali objavljeni knjizi 'Ženski vodič kroz Zagreb' u izdanju Meandra i udruge B.a.B.e.

'Vodič' je prvi pokušaj da se na jednom mjestu sakupe i predstave biografije dijela žena koje su stvarale povijest Zagreba, bez obzira radilo se o priznatim umjetnicama, aktivisticama za ženska prava, pionirkama u znanosti i tehnologiji ili samo ženama koje su na margini velikih povijesnih događanja u Zagrebu živjele i radile.

Na tragu suvremenih historiografskih tendencija 'alternativne', 'nove' ili 'ženske' povijesti, kroz iznošenje biografija anonimnih, zaboravljenih ili prešućivanih žena simbolički se ukazuje na ulogu i poziciju žene u pojedinom vremenskom periodu.

Nada Dimić rođena je 6. rujna 1923. godine u Divoselu kraj Gospića, kao sedmo dijete tvorničkog radnika. Već kao srednjoškolka aktivno se uključila u radnički i komunistički pokret te s nepunih 15 godina postala članicom SKOJ-a, a sa 17 i članica Komunističke partije Jugoslavije. U lipnju 1941. bila je jedan od osnivača Prvog sisačkog partizanskog odreda i sudjelovala je u diverzantskim akcijama na pruzi Zagreb - Sisak. U drugoj polovici 1941, nakon prvog hapšenja i bijega iz bolnice Sveti duh, u Karlovcu radi na organiziranju sastanaka s omladinom, prikupljanju opreme, hrane i oružja te kao provjereni kurir između gradskih organizacija i partizanskih jedinica na Petrovoj gori, gdje sudjeluje na konstituirajućoj sjednici Glavnog štaba partizanskih odreda Hrvatske.

Pri prelasku mitnice prema Kordunu, 3. prosinca 1941, drugi put je uhapšena i prebačena u zloglasni zatvor na Savskoj cesti u Zagrebu (na mjestu kojega je danas hotel Westin), gdje usprkos svakodnevnim strahovitim mučenjima nije otkrila čak ni svoje ime. Početkom veljače 1942. otpremljena je u logor Stara Gradiška gdje je krajem ožujka (točan se datum ne može pouzdano utvrditi) ubijena s nepunih 19 godina. Nada Dimić proglašena je 1951. godine narodnim herojem.