MEDALJA ZA UMJETNOST

Obamino nacionalno odlikovanje dobiva Stephen King

09.09.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Nacionalna medalja za umjetnost, najznačajnija nagrada koju umjetnicima dodjeljuje američka vlada zbog 'izuzetnog doprinosa izvrsnosti, rastu, podršci i dostupnosti umjetnosti u SAD-u' ove godine bit će dodijeljena Stephenu Kingu

Autor više desetaka najprodavanijih romana opisan je kao 'jedan od najpopularnijih i najplodnijih pisaca našeg vremena koji kombinira svoje izuzetno pripovijedanje s oštrom analizom ljudske prirode'.

U citatu koji će, prema navodima Nacionalne zaklade za umjetnost, američki predsjednik Barack Obama čitati 10. rujna prilikom uručenja nagrade, spominju se 'desetljeća u kojima njegova djela horora, neizvjesnosti i znanstvene fantastike plaše i oduševljavaju publiku diljem svijeta'. No izvjesno je da neće svi biti oduševljeni ovom odlukom.

The Guardian podsjeća na kritiku koju je ugledni književni kritičar i akademik Harold Bloom uputio zbog odluke Nacionalne književne nagrade da medalju za istaknutu doprinos američkoj književnosti 2003. dodijeli upravo Kingu.

Bloom je tada u izjavi New York Timesu Kingova književna djela okarakterizirao kao penny dreadfuls, što je pogrdan izraz koji se odnosi na jeftinu popularnu serijsku literaturu devetnaestog stoljeća. Ne vjerujući da su u Kingovim djelima pronašli ikakvu književnu vrijednost, estetsko dostignuće ili znak inventivne ljudske inteligencije, Bloom je odluku Nacionalne književne nagrade protumačio 'svjedočanstvom njihovog vlastitog idiotizma'.

'Mislim da ću biti nagrađen Nacionalnom medalja za umjetnost,' objavio je King na Twitteru i dodao: 'Zadivljen sam i zahvalan. Čestitam svim svojim kolegama dobitnicima!'

Nacionalnu medalju za umjetnost, osim Kinga, dobit će još 10 drugih pojedinaca i organizacija, a dosad su je dobili književnici Ray Bradbury, Johna Updikea, Philip Roth, Harper Lee, Maya Angelou i ilustrator Maurice Sendak.