JUKA IDE PO OSCARA

'O 'Zvizdanu' ne razmišljam', čeka me krvav rad'

26.09.2015 u 13:42

Bionic
Reading

S obzirom na to da će se film Ivone Juke 'Ti mene nosiš' natjecati kao crnogorski predstavnik u utrci za Oskara, sa 'Zvizdanom' Dalibora Matanića, dakle, hrvatskim kandidatom, razgovarali smo s redateljicom, zatraživši od nje komentar na tu pomalo neobičnu situaciju s obzirom na to da je i Jukin film većinska hrvatska produkcija

Njen film 'Ti mene nosiš' nastao je u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore i na natječaj Ministarstva kulture Crne Gore kandidirala ga je producentska kuća Galileo production iz Podgorice, ujedno koproducent filma. Odluku o crnogorskoj kandidaturi tog filma donijela je tajnim glasovanjem selekcijska komisija, a Ministarstvo kulture Crne Gore objavilo je da će osigurati krajem godine promociju filma 'Ti mene nosiš' u Wilshire Screening Roomu na Beverly Hillsu, u okviru Američkog filmskog marketa.

Film Ivone Juke također se natječe, sa 'Zvizdanom', i za europskog Oscara.

Na pitanje da komentira činjenicu da ulazi u borbu za Oskara kao predstavnica Crne Gore, redateljica Ivona Juka je odgovorila da joj je izuzetna čast i da je zahvalna što je Crna Gora prepoznala kvalitetu njenog filma 'Ti mene nosiš' i odlučila da upravo on bude njen kandidat u utrci za tu prestižnu nagradu.

'Tim potezom crnogorsko društvo pokazuje veliku zrelost i to je hvalevrijedno. Postoje svi elementi i zadovoljeni su svi traženi preduvjeti - moj film bio je jedini prijavljeni crnogorski kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture, a ispunjene su i sve propozicije propisane specijalnim pravilima Američke filmske akademije, što znači da je sve bilo legalno', kaže redateljica.

Zanimalo nas je kako doživljava komentare u nekim crnogorskim medijima u kojima se izražavaju čuđenje i nezadovoljstvo činjenicom da hrvatski film predstavlja Crnu Goru u toj utrci.

'To nije samo hrvatski film, nego koprodukcija Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, ali netalentiranih, jalnih i zlih ljudi ima svugdje. Talentirani čovjek nikad se ne osjeća ugroženo. Kad je sarajevska redateljica Jasmila Žbanić dobila u Hrvatskoj četiri milijuna kuna za svoj film, meni je bilo jako drago, no bilo je raznih komentara. Hrvatska za promociju filma u utrci za Oskara daje određeni novac, a Crna Gora ne daje, jer ga jednostavno nema. Zbog toga ne očekujem novac od Crne Gore. Ja im mogu samo donijeti. Dakle, to su komentari jadnih i skučenih ljudi, talentiran čovjek se ne osjeća ugroženim, već gleda vizionarski i na prilike koje se otvaraju cijeloj kinematografiji', poručila je Ivona Juka, dodavši da iza nje ne stoji nikakva institucija koja plaća sve troškove i da nju i sestru sada očekuje krvav rad.

'Morat ćemo pronaći novac za promociju filma i sav teret iznijeti na svojim leđima. Nemam nikakva očekivanja, ali jako sam zadovoljna i sretna, jer ovakve stvari pokazuju da pravde ima i da sve stvari sjednu na svoje mjesto', zaključuje.

Zatražili smo je da komentira situaciju u kojoj će se u trci za Oskara naći u konkurenciji s hrvatskim predstavnikom - Matanićevim 'Zvizdanom', a redateljica je odgovorila da će se naći u konkurenciji s još najmanje 75 odličnih filmova.

'O 'Zvizdanu' ne razmišljam', zaključila je Ivona Juka.