ZNANJEM RASTEMO

O Crnom labudu i kiborzima na T-HT konferenciji

13.09.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Četvrta po redu T-HT konferencija Znanjem rastemo u goste nam dovodi svjetski poznatog filozofa, menadžera u upravljanju rizicima i nekadašnjeg tradera, dr. Nassima Nicholasa Taleba te antropologinju kiborga Amber Case. Bit će održana 4. listopada u Hypo centru u Zagrebu

Da bi istaknuo važnost znanja kao temeljnoga pokretača i okosnice razvoja pojedinaca i društva, Hrvatski Telekom četvrti put zaredom organizira konferenciju Znanjem rastemo. I ove će godine brojni uzvanici imati priliku slušati predavanja dvoje uglednih svjetskih govornika, stručnjaka i vizionara s naprednim idejama današnjice. U goste dolazi svjetski poznati filozof, menadžer u upravljanju rizicima i nekadašnji trader, dr. Nassim Nicholas Taleb.

Nassim Nicholas Taleb autor je knjige 'Crni labud', filozof, menadžer u upravljanju rizicima i nekadašnji trader. Posvetio je svoj život proučavanju problema sreće, rizika, slučajnosti, ljudske pogreške, vjerojatnosti i filozofiji znanja, a svoje interese pretočio u tri uspješne karijere: čovjeka pisane riječi, poslovnoga čovjeka te sveučilišnog profesora. Njegov je svjetski bestseler 'Crni labud: utjecaj krajnje nevjerojatnog' objavljen na 32 jezika i tiskan u više od tri milijuna primjeraka. Uz Taleba, predavanje će održati Amber Case, antropologinja kiborga koja proučava način na koji ljudi i tehnologija međusobno djeluju te se zajedno razvijaju. Njezino je istraživanje usmjereno na primjenu antropoloških teorija u mobilnome računalstvu i društvenim softverskim rješenjima.

Amber Case

Zanimljivosti T-HT konferencije svakako doprinosi intrigantnost sadržaja te aktualnost tema koje potiču na razmišljanje. Što je Crni labud, zašto je ono što ne znamo relevantnije od onoga što znamo, jesu li nas naši mobiteli, računala i automobili pretvorili u kiborge te je li nestala privatnost, samo su neka od pitanja na koja će govornici ponuditi svoj odgovor i promišljanje. 'Budućnost kakvu želimo treba stvarati, a kada dopustimo da nam se sutrašnjica spontano i bez posebnoga promišljanja samo dogodi, tada ne smijemo biti iznenađeni ako kao društvo i pojedinci ne živimo u zajednici kakvu bismo priželjkivali. Dok pojedinci ili čitave nacije uživaju u pretjeranome obilju, istodobno doslovce milijarde ostalih ne dostižu ni nužan minimum za preživljavanje. Takve ekstremne i brojne primjere manje drastičnih, no svejedno teško prihvatljivih neravnomjernih raspodjela svakodnevno gledamo svugdje oko sebe. Da sada ispočetka crtamo kakav bi svijet trebao biti, sigurno ga ne bismo ovako prikazali’, kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a, dodavši da smo svi, kao pojedinci i grupe, odgovorni za aktivno traženje putova do bolje budućnosti.

Konferencija Znanjem rastemo iz godine u godinu ugošćuje ugledne mislioce, stručnjake i znanstvenike koji radom i razmišljanjima pridonose razvoju i društvenom boljitku. Prva konferencija Znanjem rastemo održana je 2008. godine, obilježavajući godišnjicu inicijalne javne ponude dionica kompanije, koja je službeno započela 5. listopada 2007. godine.