KOLIKO JE SLANA TVOJA TAMA

O aspektima samoće na Sceni Gorica

15.09.2010 u 12:44

Bionic
Reading

U koprodukciji Scene Gorica i Ateliera Chorégraphique održat će se premijera predstave ‘Koliko je slana tvoja tama’

Na Sceni Gorica premijera je najavljena za 15. rujna. 'Koliko je slana tvoja tama' predstava je koja govori o samoći, njenom licu i naličju, o nagomilanim emocijama koje u njoj izbijaju kroz različite ventile, o frustracijama, strahovima i željama skrivenim u nekom unutarnjem svijetu, na koji se ljudi intenzivno fokusiraju kad su sami. Ona je ujedno i potraga za kontradikcijom - ljepotom bolnog grča.

Predstava je zamišljena kao solo, sastavljen od međusobno raznolikih koreografskih sekvenci. Svaka je sekvenca posvećena nekom aspektu samoće ili usamljenosti. Oslikavajući njene različite manifestacije, koreograf se bavi njenim dobrim i lošim stranama, njihovim kombiniranjem te osjećajima i atmosferom koje ona izaziva, kao i pitanjima koje postavlja: može li čovjek živjeti potpuno sam? Kako se nosimo sa svojim strahovima? Kad se osjećamo ostavljeni? Koliko je slana tvoja tama?

Tama ima svoj okus, neizostavni je dio svakog života, kao što je i tišina sastavni dio glazbe. Nekim je ljudima teško suočiti se s vlastitom tamom, a drugima je pak teško pronaći trenutak potpune tišine, jer se i jedno i drugo događa samo kad smo ujedinjeni sami sa sobom – bez problema, bez sjećanja, u nekoj vrsti osobne molitve – što pokušava postići ova predstava.

Samoća može pružiti priliku da okusimo tamu i čujemo tišinu, no ipak, jedino kroz veze s drugim ljudima otkrivamo sami sebe u potpunosti, te nas energija drugih tjera da idemo dalje, da u tami pronađemo svjetlo koje u njoj postoji, ili da sami budemo svjetlo drugima.

Iako se izvodi u formi sola, predstava se zapravo sastoji od potrage za onim drugim(a), potvrđujući činjenicu da, koliko god samoća može imati i svoje dobre strane, ipak ne možemo sami.

koreograf i izvođač: Mark Boldin
dramaturginja: Maja Sviben
scenografija: Rene Gjurašin
skladatelj: Arvo Part
dizajn svjetla: Saša Fistrić
kostimografija: Mirjana Zagorec
asistentica koreografa: Ersilia Nikpalj