'MENI SE TO GLEDA'

Nuić: HRT nije htio otkupiti 34 hrvatska filma, no Bačić je sada učinio prvi korak

14.11.2019 u 09:55

Bionic
Reading

Predsjednik društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić govorio je jučer o inicijativi 'Meni se to gleda, HRT ne da' i rekao kako je od ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačića stigla ponuda za redatelje

'HRT nije htio otkupiti 34 hrvatska filma, no danas je ravnatelj HRT- a učinio prvi korak. Ponudio je termin sastanka i razgovora s redateljima. Ponuda je stigla danas, nekoliko mjeseci od kada je počela kampanja 'Meni se to gleda - HRT ne da'', rekao je sinoć Antonio Nuić u Pressingu N1.

Podsjetio je da je do pokretanja kampanje Društva hrvatskih filmskih redatelja došlo u srpnju, nakon što je HRT na svom posljednjem Javnom pozivu odbila 34 hrvatska filma, prikazana na 370 festivala i ovjenčana s 90 nagrada. Filmašima su, objasnio je, među ostalim, smetale i nezgodne, mahom nepotpisane recenzije koje su 'iznosile niz ružnih stvari na račun autora'.

'Da ne bi bilo zabune, svi filmski autori navikli su na odbijanje. Odbijanje je sastavni dio našeg kreativnog procesa. Mi ne želimo nikome uređivati, program. Ipak, ovdje je riječ je o vrhunskim filmovima', poručio je Nuić.

Za neke filmove tvrdilo se da su predugi i da se ne uklapaju u satnicu HRT-a.

'Istina je da se dio tiče generičke šeme koju je HRT izradio i po kojoj planiraju svoj program. S tim nemamo problem, ali se tu vidi da nismo jednaki kao strani program koji se pojavljuje u različitim trajanjima i minutažnim i formatima. Pa tako i to objašnjenje nismo mogli baš prihvatiti', pojasnio je Nuić dodajući kako su zahtjevi DHFR-a jednostavni i u skladu sa zakonoima o HRT-u i Zakonu o elektroničkim medijima.

'Mi bismo samo voljeli imati jasne i transparentne natječaje i javne pozive. Tražimo minimune: da se vidi kada počinje, kada završava i kada će biti objavljeni rezultati, te da se javno vidi tko je prošao, a tko nije', rekao je.

Nedavno je, nakon pritiska kampanje 'Meni se to gleda', Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora sazvao tematsku sjednicu na temu 'Odnos Hrvatske radiotelevizije prema hrvatskoj produkciji dokumentarnih filmova i serija'.

  • +11
Saborski odbor za medije Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Sjednica je, kako je rekao Nuić, održana, ali 'saborski zastupnici raspravu o javnom medijskom servisu smatrali dovoljno zabavnom da bi imali stvarno kvorum da bi donijeli zaključak'.

'HRT nam je nudio razgovor, a mi smo postavili uvjete pod kojima ćemo razgovarati. Naši zakoni su u principu dobri, ali nekako je tu naš klasični hrvatski problem - provedba. Sada cijeli niz zakona ide u prilagodbe zbog europskih direktiva o jedinstvenom digitalnom tržištu, to je modernizacija zakona za internetsko doba medija. Mislim da je ovo prilika da se neki pojmovi definiraju kako se ne bi stvarala zabuna jer je dosta ovoga bilo je temeljeno na različitim interpretacijama', rekao je Nuić.