filmske večeri, radijske emisije, video podcasti...

Novootvoreni klub 'Dva Osam', bivša kultna 'Jabuka', najavljuje bogat kulturni program; evo što su pripremili za tjedne ispred nas

12.01.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Klub koji se smjestio u prostoru na Jabukovcu 28 (odakle i novo ime) odlučio se ozbiljno baviti kulturom: osim koncerata i DJ nastupa, održavaju edukacijske, književne i filmske programe

Uz koncerte, DJ večeri te edukacijske i književne programe, novootvoreni klub "Dva Osam", bivša kultna zagrebačka GK Jabuka, najavljuje i Filmske večeri, počevši od ove srijede kada se prikazuje nagrađivani dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana.

Klub koji se smjestio u prostoru na Jabukovcu 28 (odakle i novo ime), svake će srijede imati filmske projekcije, uz besplatan ulaz i, zbog epidemioloških mjera, s ograničenim brojem od 25 sjedećih mjesta.

  • +5
Otvorenje kluba 'DVA OSAM' Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Prikazivat će uglavnom nezavisne filmove i dokumentarce, kao i premijere glazbenih dokumentaraca i video spotova, koncertnih snimaka, akademskih ostvarenja.

Kuratori filmskih večeri bit će Nenad Borovčak (Tabor Film Festival) i Toni Šarić (DORF festival), a u programu će se naći i filmovi iz distribucije KineDoka i Restarta.

Nakon projekcija, te kad je to izvedivo, priredit će se razgovori i diskusije, prigodne glazbene podloge i ugostiteljska ponuda, najavljuju iz kluba.

Film Đure Gavrana važan je uradak koji tematizira seksualno zlostavljanje i potiče na razgovor o temi o kojoj se najčešće šuti

Film "Jedna od nas" Đure Gavrana, koji je s uspjehom prikazan na nizu hrvatskih i inozemnih festivala, tematizira seksualno zlostavljanje i potiče na razgovor o temi o kojoj se najčešće šuti.

Kamera prati proslavu petnaeste godišnjice mature na kojoj se kolege iz razreda prisjećaju srednjoškolskih dogodovština, ali i djevojke koja im je pismom otkrila da ju je godinama zlostavljao otac.

Izvor: Društvene mreže

Iduće srijede prikazat će se, pak, film "One su tu" Andrijane Mirne Marin, dokumentarac o četiri kantautorice i dva benda - Sara Renar, Nina Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs dijele svoja iskustva o položaju žena u glazbenoj industriji.

Govore o diskriminaciji s kojom se susreću, klasičnom izdavaštvu u 21. stoljeću i ulozi društvenih mreža u svojim karijerama te iskreno progovaraju o motivaciji i inspiraciji koja tjera mlade žene da stvaraju glazbu.

Izvor: Društvene mreže

Za 26. siječnja najavljen je film "Suženi snovi - Repetitor u CZ-u" Igora Čoke i Lee Vahrušev koji podsjeća na sad već legendarni koncert beogradskog punk rock sastava Repetitor, održanom 2017. u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Izvor: Društvene mreže

Radijske emisije i video podcasti

Klub "Dva Osam" utorkom donosi radio emisiju i video podcast "Pozitivan ritam", pokrenut za vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna iz Pločnika - od 20 do 22 sata u programu Radija808 (93,9FM i www.radio808.com, i uz video podcast od 21 do 22h, emitiran na Youtube kanalu i FB stranici PDV-a, te na Facebook stranicama Pozitivnog ritma, Pločnika i Radija 808.

Urednici i voditelji emisije su Tomislav Šunjić i Vedran Meniga, a emisija se odmiče od "tmurnih društveno-političkih tema" i fokusira na pozitivne priče iz života u razgovoru s javnim osobama.

Usporedo s početkom emitiranja njegove nove serije, “Područje bez signala”, u novo izdanje radijske emisije i podcasta Pozitivan ritam, u utorak, 18. siječnja dolazi redatelj Dalibor Matanić koji se kao ljubitelj rock glazbe nerijetko znao naći i u ulozi DJ-a.

Izvor: Društvene mreže

Na posljednjem ovomjesečnom izdanju, 25. siječnja, gošća emisije bit će glazbenica i voditeljica Ida Prester.

Radno vrijeme kluba je od 19 sati do ponoći, ulaz je moguć isključivo uz covid propusnice i besplatan je za događanja od ponedjeljka do srijede, dok je za glazbene programe od četvrtka do subote otvorena pretprodaja ulaznica.