U LONDONU

Novootkriveni Da Vinci uskoro na izložbi

18.07.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Slika 'Salvator Mundi' talijanskog majstora Leonarda da Vincija, za koju je nedavno potvrđeno da se radi o originalu, bit će izložena krajem godine u Nacionalnoj galeriji u Londonu

Otkako je nedavno potvrđeno da se radi o remek-djelu renesansnog majstora Leonarda da Vincija, vrijednost djela procijenjena je na astronomskih 142 milijuna eura.

Slika 'Salvator Mundi' nastala je oko 1500. godine. Nakon 1649. nalazila se u zbirci engleskog kralja Charlesa I. i dugo je smatrana izgubljenom. Godine 1958. prodana je na aukciji u Sotheby'su za samo 45 funti, jer se smatralo da je riječ o radu Giovannija Antonija Boltraffija, Da Vincijeva učenika.

Nedavno je korištenjem napredne tehnologije ustanovljeno da je posrijedi autentično Da Vincijevo djelo. Prije najnovijeg, otkriće izgubljenog Da Vincijeva djela dogodilo se davne 1909. kada je pronađena 'Benois Madonna' (Bogorodica s djetetom).

'Salvator Mundi' bit će izložen u Londonu u Nacionalnoj galeriji na velikoj izložbi Da Vincijevih djela najavljenoj za studeni.