od 29. lipnja do 3. srpnja

Novo izdanje festivala Perforacije

04.06.2021 u 21:03

Bionic
Reading

Festival Perforacije, 2021. – trinaesto izdanje festivala izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa održat će se u Zagrebu, u Zagrebačkom plesnom centru te ostalim lokacijama, od 29. lipnja do 3. srpnja

Festivalski će se program, tijekom cijelog srpnja, u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti, odvijati i u Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Koprivnici. Novo festivalsko izdanje uključuje brojne programe, izvedbe, razgovore, radionice, kao i još jednu uzbudljivu Noć performansa, stoji u priopćenju.

U ovogodišnjem programu Perforacija očekuju nas dvije premijere: predstava Healers, plesne umjetnice Jasne Layes Vinovrški u izvedbi Studija za suvremeni ples, te predstava Arbajt plesača i koreografa Šimuna Stankova. Također, predstavit će se i dvije gostujuće kazališne predstave iz regije: ona redatelja Zlatka Pakovića, Srebrenica.

Kad mi ubijeni ustanemo, nastala u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, čijom izvedbom na Perforacijama otpočinje turneja predstave koja će se okončati gostovanjem u Srebrenici na Dan sjećanja na genocid, te predstava redatelja Žige Divjaka, Game, koja se bavi problematikom prisilnog vraćanja migranata s granica Europske unije. U sklopu festivala održat će se već tradicionalna Noć performansa, 2. srpnja. Otvorenim pozivom potaknulo se umjetnike na promišljanja o sreći i euforiji kao temama koje nam se svima nameću kao životno važne nakon ove godine obilježene pandemijom, potresima i nesigurnostima raznih oblika. 

Odabrani umjetnici koji će biti predstavljeni u okviru Noći performansa, Nikolina Majdak, Igor Zenzerović, Mirjana Đan, Andrej Zbašnik i Božidar Katić, sudjelovali su u edukativnom Lab-u koji je mentorski vodila kazališna autorica i redateljica Nataša Rajković. Samo neki od renomiranih, domaćih i stranih umjetnika i umjetnica koji nas očekuju na ovogodišnjem izdanju su: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Danijel Žeželj, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Nora Krstulović, Tin Dožić, Ida Blažičko, Stefan Radu Cretu, BADco. i mnogi drugi.

'Perforacije se iz godine u godinu sve snažnije pozicioniraju na sceni kao referentna točka podrške domaćim umjetničkim eksperimentima i suradnjama. Jedan takav festival koji ima ambiciju kontinuirano širiti područje djelovanja, posebno je bitan u vremenu koje je sve više izazovno za umjetnost i umjetnike', kaže Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala.