MINISTRICA ZLATAR-VIOLIĆ

'Novi zakon maknut će HRT s liste dnevnopolitičkih problema'

18.05.2012 u 16:08

Bionic
Reading

U petak je Ministarstvo kulture na svojim internetskim stranicama objavilo tekst izmjena i dopuna Zakona o HRT-u. U razgovoru za tportal ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić iznosi što očekuje od javne rasprave koja slijedi u naredna dva tjedna te koja bi poboljšanja u zakonu trebala riješiti akutne probleme javne televizije

O ključnim izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o HRT-u već smo pisali, a popratili smo i prve reakcije na prijedlog Zakona koje su uputili profesor Žarko Puhovski i Marina Škrabalo iz GONG-a. Zamjerke Žarka Puhovskog ticale su se gomilanja upravljačkog kadra, a micanje predstavnika opozicije iz programskog vijeća i nadzornog odbora tumačeno je kao uvođenje jednoumlja.

Ministrica Zlatar u razgovoru je naglasila da će se pri izboru ljudi u programsko vijeće posebno glasati o svakom članu, a da će se voditi računa o svjetonazoru izabranika i tako zadržati različitost, ne na način kako to kvotiraju klubovi stranaka.

Prijedlogu Zakona se zamjera i neobavezujuće savjetodavno mišljenje koje je zakonodavac namijenio kreativnom osoblju televizije pri izboru urednika, a na pitanje jesu li to spremni to modificirati, Zlatar-Violić kazala je da savjetodavno mišljenje u duhu Zakona mora biti uvaženo te da svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti i reći za koga jest, a za koga nije.

Zlatar se osvrnula i na postojeće konfuzno stanje na javnoj televiziji te kao prvi cilj novog Zakona istaknula rješavanje akutne nefunkcionalne situacije u upravljanju Televizijom. Uvjerena je da će novi Zakon skinuti HRT s liste dnevnopolitičkih problema jer, kazala je, situacije poput prijetnji otkazom, stegovnih mjera upućenih novinarima poput Maje Sever i Elizabete Gojan ne smiju se pojavljivati na javnoj televiziji.

POGLEDAJTE INTERVJU: