25. VELJAČE

Novi ZagrebDox donosi više od 130 najboljih svjetskih dokumentaraca

19.01.2018 u 15:32

Bionic
Reading

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čije će se 14. izdanje održati od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema, donosi više od 130 filmova, što je svojevrsni presjek najkvalitetnije suvremene dokumentarne produkcije širokog raspona tema koje reflektiraju stanje suvremenog društva

'U osam festivalskih dana domaćoj će publici biti ponuđen bogat izbor najkvalitetnije svjetske dokumentarne produkcije organiziran u programe međunarodne i regionalne konkurencije, službene i posebne programe i retrospektive', najavljuju iz ZagrebDoxa.

ZagrebDox Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

Među filmovima koji će sudjelovati na ovogodišnjem ZagrebDoxu, mnogi od njih prepoznati su i nagrađivani na svjetskim filmskim festivalima, zasad su najavljena dva aduta iz natjecateljskog programa, kojima je zajedničko premijerno prikazivanje na nizozemskoj IDFA-i, ali i skorašnje predstavljanje na festivalu nezavisnog filma Sundance.

Prvi od njih je novi film, publici zagrebačkog festivala već poznatog sirijskog redatelja Talala Derkija, koji je 2014. na ZagrebDoxu prikazao višestruko nagrađivani film 'Povratak u Homs' (tada je osvojio Posebno priznanje). 

Sada će se u međunarodnoj konkurenciji prikazati njegov najnoviji uradak, 'Of Fathers and Sons', s kojim se redatelj vraća u svoju domovinu, gdje se pretvara da snima film o usponu kalifata kao prodžihadski fotoreporter, a zapravo snima realističan portret obitelji radikalnih islamista. 

Kako je pridobio povjerenje oca, generala Abu Osame uspio je tijekom dvije godine snimati obitelj, stavivši naglasak na dvojicu maloljetnih sinova koji idoliziraju svog oca, kojemu je pak jedini cilj odgojiti djecu koja će sudjelovati u uspostavi islamskog kalifata. 

'Film vješto prikazuje ključni trenutak u njihovu odrastanju, kada moraju nadrasti djetinjstvo i postati borci džihada', napominje se u najavi festivala.

U programu regionalne konkurencije prikazat će se film 'A Woman Captured' autorice Bernadette Tuza-Ritter, smješten u Mađarsku, koji govori o šokantnoj pojavi modernog ropstva u suvremenom društvu (recentna istraživanja pokazuju da je više od 45 milijuna ljudi bilo ili jest u nekom odnosu modernog ropstva, a više od milijun u Europi). 

To je priča je o 52-godišnjoj Marish, koja više od desetljeća služi jednoj mađarskoj obitelji bez naknade za rad. Živi u nehumanim uvjetima, oduzeli su joj identifikacijske dokumente, radi više od dvadeset sati na dan, ne smije napuštati kuću bez dopuštenja, za obroke dobiva ostatke hrane i nema ležaj za spavanje. Prisustvo redateljice i snimanje vlastite situacije tijekom dvije godine u njoj je probudilo želju za promjenom i slobodom. 

Dox se širi u druge gradove

Kao jedan od najznačajnijih ovogodišnjih noviteta je vremensko i prostorno širenje ZagrebDoxa. 

Tjedan dana prije službenog početka festivala, od 16. do 18. siječnja, u kinu Kaptol Boutique Cinema održat će se program Zagrijavanje za ZagrebDox, u okviru kojega će se prikazati tri ponajbolja naslova s prošlogodišnjeg festivala i tri najnovija naslova, koja će tek biti prikazana na ovogodišnjem izdanju.

Prvi put takav će se izbor filmova sa ZagrebDoxa prikazati i u Splitu, Rijeci i Osijeku. 

Uz filmske priče i projekcije, susrete autora i publike, diskusije i promišljanje aktualnih društvenih tema iz programa, ZagrebDox kroz program PRO djeluje i kao edukativna platforma za umrežavanje filmskih profesionalaca.

Filmovi u Natjecateljskom programu raspoređeni su u međunarodnu i regionalnu konkurenciju, a i ove godine će se održati popularni programi Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox.  

Posebni programi donose recentne naslove iz Restartove škole dokumentarnog filma, kao i program U fokusu: nova Europa.  

Autorska večer bit će posvećena hrvatskom autoru Borisu Poljaku koji je ujedno predsjednik međunarodnog žirija 14. ZagrebDoxa, dok će autorska retrospektiva prikazati radove francuske redateljice Claire Simone.