Bolje biti bogat i sretan

Novi tekst Olje Savičević: Odrastanje u korumpiranom društvu ovisi o poznanstvu ili slučaju

11.10.2018 u 11:40

Bionic
Reading

U režiji Nenni Delmestre u splitskom Gradskom kazalištu mladih 11. listopada premijerno će biti izveden tekst književnice Olje Savičević Ivančević 'Bolje biti bogat i sretan' koji govori o životu i odrastanju u korumpiranom društvu u kojem egzistencija ovisi o pukoj sreći: o poznanstvu ili slučaju

Kada rad nije dovoljan za pristojan život, ne postoji povjerenje u elite te ljudi prestanu vjerovati da se može uspjeti radom, talentom ili znanjem, oni odlaze iz zemlje ili se kockaju i maštaju o dobitku na velikom ruletu. Igra na sreću postaje igra za novac, sreća postaje novac, a uspjeh – biti snalažljiv i imati što više sreće u kešu ili na kartici, navodi se u najavi splitske premijere.

Što bi uradio jedan sedamnaestogodišnjak da dobije maksimalan iznos na kladionici? Što bi sve kupio, bi li ga to učinilo ludo sretnim i postoji li išta što nam je draže i važnije od novca? Je li sreća u bogatom roditelju, dobitku na lotu, u ljubavi ili karijeri ili je ona osjećaj radosti i životnog zadovoljstva dostupan tek nekima bez obzira na imanje i status, neka su od pitanja koja su i vječna i promjenjiva kao i odgovori na njih, a na njih pokušava odgovoriti predstava.

  • +4
Kazališna predstava 'Bolje biti bogat i sretan' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matko Biljak

Mladić Dino je konačno dobio veliki iznos na kladionici, a Kika mu pomaže da nađu nekog punoljetnog od povjerenja tko bi im taj iznos predigao – i tu tek počinju njihovi problemi.

'Ovo je priča iz kvarta o dvoje sedamnaestogodišnjaka koji pravedniji svijet i pošteniju sreću sanjaju i traže u gradu koji se zove Split, u vremenu koje je današnje, među ljudima koje pozdravljamo na ulici, među nama', donosi najava predstave u kojoj uloge tumače Mia Vladović, Lidija Florijan, Siniša Novković, Stipe Radoja, Donat Zeko, Aneta Gotovac, Vanda Boban Jurišić i Ivo Perkušić.