UNATOČ LOŠOJ KRITICI

Novi roman J.K. Rowling na vrhu beletrističkih ljestvica

03.10.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Brojni izdavači oprezno su odgodili objavljivanje djela za nekoliko mjeseci da ne bi ušli u konkurenciju s romanom The Casual Vacancy, koji unatoč lošim kritikama bilježi odličnu prodaju već u prvom tjednu

J.K. Rowling očekivano se popela na vrh beletrističkih ljestvica romanom 'The Casual Vacancy'

S 124.603 prodana primjerka u prvom tjednu ostavila je daleko iza sebe drugi roman po prodaji, '1356'Bernarda Cornwella, prodan u 12.231 primjerak. Također, u usporedbi s trećim novim naslovom na ljestvici, romanom 'The Power Trip' Jackie Collins, imala je čak 20 puta uspješniju prodaju.

Tako je autoričin prvi roman za odraslu publiku, koji je izdala nakon serije fantasy romana, stekao titulu najbrže prodanog tvrdoukoričenog izdanja još od bestselera 'Lost Symbol' Dana Browna iz 2009, koji je prvog tjedna prodan u 550.000 kopija.

Iako su cifre impresivne, novi roman se i dalje ne može mjeriti s uspjehom romana o Harryju Potteru. Ostali izdavači ipak su prošlog tjedna, kad je roman objavljen, bili oprezni očekujući veliku prodaju te su pomakli objavu brojnih izdanja za nekoliko mjeseci. Primjerice, novi roman Iana Rankina pomaknut je i bit će objavljen, umjesto u listopadu, kako je bilo planirano, u studenom.