PERFORMING ILICA

Novi performans Siniše Labrovića: Po zagrebačkoj Ilici će 'prošetati napuštenost', poziva građane da mu se pridruže

08.09.2020 u 11:27

Bionic
Reading

Jedan od zapaženijih domaćih konceptualnih umjetnika Siniša Labrović 13. rujna na Ilici će izvesti svoj najnoviji performans u kojemu će na ulicu na jedan dan izvesti i šetati pse iz azila Dumovec. 'Šetanje napuštenosti' dio je projekta 'Performing Ilica' iza kojeg stoje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Projekt Ilica: Q'ART, a u sklopu kojega će tijekom idućeg vikenda na Ilici i Britancu nastupiti i Dejan Gotić i Božidar Katić

'Napuštene radnje, zatvorena vrata i prašnjavi, prljavi prozori sada čine pretežan motiv Ilice. Prva metafora napuštenosti su životinje napuštene od svojih vlasnika koje, ako imaju sreće, završavaju u centrima za napuštene životinje', stoji u najavi Labrovićevog performansa 'Šetanje napuštenosti' koji će umjetnik izvesti 13. rujna od 10 do 13 sati na Ilici.

U sklopu njega na jedan dan će izvesti životinje iz skloništa za nezbrinute životinje Dumovec te ih nekoliko sati, zajedno s građanima, šetati po Ilici. Stoga sve zainteresirane poziva da sudjeluju te da i sami prošeću psa.

'Napuštenost, kršenje prešutnog obećanja o zajedništvu i stanje posvemašnje izloženosti izostanku brige, nestanku ljubavi i privrženosti onog drugog koji nam je, još do jučer, u nekom dijelu, ili kod životinja gotovo u potpunosti, bio 'sve' u emotivnom i egzistencijalnom smislu. Kod životinja je to posebno bolno zbog njihove 'ovisnosti' o čovjeku, njihove nevinosti i gotovo nemogućeg stajanja na svoje noge i 'novog početka'. Novi početak je nova simbioza s čovjekom, ako životinja ima sreće, ili čamotni život u nekom skloništu za životinje, ili ono najneizvjesnije - beskućni život u divljini grada ili prirode', upozorava se u najavi performansa koji je dio projekta 'Performing Ilica'.

Realiziraju ga HDLU i Projekt Ilica: Q'ART, a tijekom vikenda 12. - 13. rujna nastupaju još i Božidar Katić i Dejan Gotić, odabrani putem javnog natječaja. Polazišne točke njihovih performansa su mogućnosti susreta i društvene interakcije na ulici te problemi potresa, cijene najmova i uvjeti rada koji definiraju život stanovnika ulice Ilica, a i Zagreba šire.

Božidar Katić 13. rujna od 10.30 do 18 sati na Britanskom trgu izvest će 'Privremeno neuporabljivo', performativnu akciju u sklopu koje su građani-publika pozvani na zajedničko stvarenje koje će, kao vizualni rezultat, jedan ili veći dio površine trga bojati ciglom skupljenom po gradu od ostataka posljedica potresa.

'Akcija nudi jednu posebnu mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici, bavi se problemima nastalih nakon potresa te direktno transformira grad umjetničkim djelom kroz participativnu, naizgled bezazlenu igru 'šaranja' po podu. Svojom snagom i dimenzijama ovaj happening se referira i na umjetničku akciju s kraja 60ih godina u Splitu - 'Crveni peristil'', najavljuje se.

Dejan Gotić 12. rujna od 20 do 22 sata te 13. rujna od 10.30 do 12.30 i 13.30 i 15.00 na Ilici će izvesti 'Bliske susrete', interaktivni performans u okviru kojega će biti zatvoren u prostor odijeljen od publike.

'S publikom se ne može niti vidjeti jer je prostor u kojem se nalazi tako podešen. Gledatelji ga mogu promatrati putem prijenosa tog zatvorenog prostora, uživo na posebnom ekranu. Komunikacija publike s izvođačem odvija se putem interaktivnog panela smještenog na jednoj od stranica zatvorenog prostora. Panel pruža gledatelju 4 opcije, a svaku može odabrati stiskanjem pripadajućeg gumba na panelu. Opcije uključuju grljenje s umjetnikom, blagoslov pasa, pojavljivanje umjetnika na malom staklenom oknu koje je prozirno samo s vanjske strane te omogućuje gledatelju kratak period koji može iskoristiti za fotografiranje, i konačno, gledatelj može odabrati opciju autograma, prilikom koje mora ubaciti papirić iz spremnika na panelu u mali otvor, gdje ga umjetnik preuzima te na njemu ispisuje mudru životnu izjavu, datum te ju potpisuje, a potom kroz otvor vraća gledatelju', stoji u najavi.

Životopisi umjetnika

Siniša Labrović (1965., Sinj) multimedijalni je umjetnik. U 2005. privukao je pažnju svjetskih medija radom Flock.org u kojemu su ovce bile natjecateljice u reality showu. Radovi mu se nalaze u zbirkama MSU-a u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao i u privatnim kolekcijama. Izlagao na 11. istanbulskom bijenalu 2009. god. Predstavljao je Hrvatsku na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine s Pulskom grupom, H. Brkušić, I. Bezinovićem i B. Cvjetanovićem.

Božidar Katić je multimedijski umjetnik rođen u Zagrebu 1983. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 2008. godine. U svom radu obrađuje društveno-političku problematiku. Izvodio je performanse i izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je nekoliko javnih skulptura, više intervencija u javnom prostoru, a dobitnik je i nekoliko nagrada. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.

Dejan Gotić rođen je 1987. u Zagrebu. Nakon maturiranja na Odsjeku grafičkog dizajna u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao 2013. godine na Odsjeku za animirani film i nove medije. Djeluje u širokom polju medija, od glazbene i scenske produkcije preko ilustracije pa do filmske produkcije. Također se bavi i edukacijskim radom te galerijskim izlaganjem.