UOČI OTVARANJA U RUJNU

Novi MSU predstavit će se Parizu prije Zagreba

23.03.2009 u 12:24

Bionic
Reading

U pariškoj Galeriji Association Le Pont Neuf 26. ožujka otvara se izložba 'Hrvatski umjetnici - Novi muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu' (ARTISTES CROATES – Le nouveau Musée d'art contemporain de Zagreb) kojom će biti najavljeno otvaranje novog Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu

Nastajanje i vizure novog Muzeja suvremene umjetnosti pariškoj publici bit će predstavljene fotografijama međunarodno priznatog umjetnika Jasenka Rasola koji od 2004. prati gradnju nove muzejske zgrade u Novom Zagrebu. Autorica izložbe je Snježana Pintarić, a odabirom predstavljenih umjetnika obilježava se pedeseta obljetnica pariške izložbe Vojina Bakića, Ivana Picelja i Aleksandra Srneca, koji su u Parizu prvi puta izlagali 1959. u Galeriji Denise René.

'U prvom dijelu izložbe prisjetit ćemo se izložbe 'Bakić - Picelj – Srnec' koja je prije točno pedeset godina održana u Parizu, u Galeriji Denise René. Bio je to jedan od najvažnijih istupa hrvatskih slikara izvan granica Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata, u međunarodno relevantnoj galeriji. Bakić, Picelj i Srnec predstavljaju za hrvatsku suvremenu umjetnost ključne osobnosti koje su utrle put apstraktnoj umjetnosti utemeljenoj na konstruktivističkim principima. Ovi autori također će biti zastupljeni u stalnom postavu u novoj zgradi Muzeja koju planiramo otvoriti na jesen ove godine', stoji u tekstu autorice izložbe.

Galerijom Pont-Neuf predsjeda supruga bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca Bernadette.