UMJETNIČKE INTERVENCIJE

Novi Jelkovec dobio džunglu i prostor za razmišljanje

21.06.2014 u 08:00

  • +4

Umjetnost u Novom Jelkovcu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Arc Publicae

Bionic
Reading

Unatoč činjenici da broj njegovih stanovnika slabo raste, u Novi Jelkovec se doselila umjetnost. Tako je kroz tri umjetničke intervencije dobio prostor za promišljanje života, malu urbana džungla i gerilu aromatičnog bilja

Iako najmlađi među zagrebačkim kvartovima, Novi Jelkovec se od samih svojih početaka prometnuo u crnu ovcu 'obitelji'.

Udaljen od centra, medijski stigmatiziran kao kvart 'za socijalne slučajeve', do danas je ostao Bandićev projekt koji nikako da ostvari sjajnu budućnost koju su mu prognozirali.

U kvartu danas živi oko 7.000 stanovnika, no velik broj stanova i dalje je prazan.

Nedugo nakon što je postao bogatiji za nimalo stvarne citate slavnih i zasađeno je stablo sekvoje u čast Johna Cagea, zahvaljujući projektu Ars Publicae, Novi Jelkovec postao je poprište još triju umjetničkih intervencija.

Radi se o radovima Ane Elizabet, Ane Horvat i Tonija Franovića koje je žiri izabrao kao pobjednike javnog natječaja za umjetničke intervencije provedenog u prvoj polovici ove godine.

Umjetnica Ana Elizabet i jedna od idejnih začetnica projekta Ars Publicae u natječaju je sudjelovala na poziv radnog tima projekta svjetlosnom instalacijom 'Sveta dokolica'.

Njezin rad inspiriran je Platonovim citatom koji predlaže da bi četvrtinu dnevnog bivanja trebali odvojiti baš za dokolicu.

'Kada govorimo o svetoj dokolici, govorimo o bivanju sa samim sobom. Govorimo o prostoru van obveza, van kotača. Kako kaže Aristotel, dokolica i dosada su majke filozofije. Dokolica kao temelj grčkih filozofskih škola. Govorimo o odmaku potrebnom da bi se mogle uvidjeti stvari', kazala je Ana Elizabet objasnivši naziv rada.

'Shvatila sam da mi osobno jako nedostaje taj prostor. Koliko sam rob vlastitih ambicija i htijenja. A s druge strane kako smo svi zapravo u mreži, u kavezu nazvanom neoliberalni sistem koji s jedne prividno nudi mnogo, a s druge mnogo i oduzima. Usred smo duplog kaveza, osobnog i društvenog. Prateći događanja u Grčkoj gdje su Grci prvi koji su pružili otpor strategiji Europske unije u discipliniranju južnjaka određenih kao nemarnih i lijenih, samo me podsjetilo na aktualnost te premise', rekla je Elizabet.

'Sveta dokolica' postavljena je unutar Knjižnice Jelkovec, ali funkcionira na način da svijetli u javni prostor.

'Uvijek radije biram javni prostor umjesto galerije. Javni prostor je demokratičan, nije ekskluzivan. U njemu nemamo podjelu da ga konzumira samo određeni krug ljudi kao što je to slučaj s galerijama. Javni prostor je ujedno izazov na više razina, znatno je stroži i zahtjevniji u sučeljavanju sa zatečenim, slojevitim prostorom. Primorava na prilagodbu arhitekturi i prirodi', kazala je Elizabet kojoj je djelovanje u javnom prostoru već godinama bitna odrednica stvaralaštva.

Kao jedna od utemeljiteljica projekta Ars Publicae vrlo važnim smatra upravo dijalog rada i prostora, umjetnosti i stanovnika koji uživaju taj prostor.

Sveta dokolica

'Sviđa mi se ideja da se stvari probno postavljaju. Mislim da je proces prihvaćanja i samog ulaženja u tkivo važan. Neki se radovi uspiju saživjeti s ambijentom, a neki se nikad ne integriraju', rekla je istaknuvši da će 'Sveta dokolica' u Novom Jelkovcu boraviti naredna dva mjeseca nakon čega seli natrag u atelje.

Kada govorimo o dijalogu, zanimljivo je da je rad Tonija Franovića 'Kvadrat urbane džungle', inače laureat natječaja pobijedio zahvaljujući glasovima stanovnika kvarta.

'Nakon što je stručni žiri odabrao troje finalista, prijedlozi su javno predstavljeni te je konačni izbor nagrađenoga rada izvršen kroz građansku participaciju tj. glasanje samih stanovnika kvarta, po čemu je projekt i jedinstven, rekao nam je Saša Šimpraga, jedan od organizatora.

U sklopu Franovićeva rada transformiran je betonski element na središnjem trgu u Novom Jelkovcu u urbanu zelenu džunglu sadnjom različitih biljnih vrsta. Konačni cilj mu je djelovati osnažujuće u procesu artikulacije identiteta trga i poboljšati njegove ambijentalne i boravišne kvalitete.

Zahvaljujući činjenici da je produkcijski nezahtjevan, izveden je i rad Ane Horvat 'Gerila aromatičnog bilja'.

Projekt Ars Publicae pokrenut je 2010. i posvećen pitanjima umjetničkog sadržaja u javnom prostoru. U sklopu svog programa Novi kvartovi, u 2014. tematizira nove, cjelovito projektirane i izvedene zagrebačke kvartove pri čemu je poseban naglasak stavljen na Novi Jelkovec i Vrbane III.