UMJETNOST LOGOTIPA

Novi Bućanovi radovi u Galeriji SC-a

08.01.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Izložba novih radova Borisa Bućana pod nazivom 'Bućan-art' otvara se 12. siječnja u Galeriji SC-a

U najnovijoj seriji slika iz 2009. godine 'Bućan-art', Boris Bućan vraća se ideji svoje manifesne izložbe iz 1973. godine, kada je prvi put kao motiv slika koristio logotipe svjetski poznatih brendova (Ford, Swissair, KLM).

Trideset i šest godina kasnije, Bućan se ponovno vraća toj ideji, u vremenu koje je gotovo u potpunosti sazdano od značenja koja emaniraju logotipi velikih svjetskih tvrtki, iznalazeći u svakom logotipu skriven pojam i slova ART.

Na taj način Bućan stvara namjeran poremećaj u komunikaciji.

'Naša je svakodnevica do te mjere okružena i ispunjena logotipima, amblemima i brendovima da oni logično postaju glavni protagonisti umjetničke inspiracije, ali i pokazatelji moći, koji nam u velikoj mjeri diktiraju život i način raspolaganja dokolicom', rečeno je u najavi izložbe.

Bućan je odabrao prostor Galerije SC-a s obzirom na njezino značenje u promicanju likovnih trendova koji su obilježili suvremenu umjetničku scenu. Povezao je pritom značaj Galerije SC-a i značenje koje je za razvoj domaćeg grafičkog dizajna i njegove umjetničke biografije imala prva izložba 'Bućan-art' 1973. godine.

Na izložbi će biti predstavljeno pedeset radova u tehnici ulja na platnu nastalih 2009. godine. Kustosica izložbe je Iva Koerbler, a radovi se mogu razgledati do 6. veljače.

Boris Bućan (Zagreb, 1947) akademski je slikar i grafičar. Autor je više od sedamdeset samostalnih izložbi, a sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu (Bijenale u Veneciji, Pariz, Melbourne, Jeruzalem).

Samostalno je izlagao na Bijenalu u Sao Paulu 1979. i 1989, kada dobiva i posebno priznanje. Dobitnik je više domaćih i inozemnih nagrada i priznanja, nagrade za životno djelo, a djela mu se nalaze u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama (MOMA, New York; The Israel Museum, Jeruzalem).

Njegov plakat 'Žar ptica' (za balet Igora Stravinskog iz 1983) bio je na naslovnici kataloga izložbe 'The Power of The Posters' u Victoria and Albert Museumu u Londonu. Od 2006. redovni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.