KULTNI LIK

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa posvećen gosponu Fuliru

19.02.2018 u 16:51

Bionic
Reading

Iz tiska je izašao zimski broj Hrvatskog filmskog ljetopisa koji donosi, među ostalim, monodramu o gosponu Fuliru, komparativnu analizu predstave i filma 'Tko pjeva zlo ne misli', filmsko-povijesnu studiju o počecima kinematografije u Hrvatskoj i temat o seriji 'Twin Peaks'

Na monodrami 'Fanti (i fantazije) gospodina Fulira', objavljenoj u novom, 92. broju Ljetopisa, zajedno su radili pokojni velikan hrvatskog glumišta Relja Bašić, koji je utjelovio lik šarmantnog zavodnika s brčićima, i vodeći hrvatski teatrolog, akademik Boris Senker.

Kako je najavljeno je iz Hrvatskog fimskog saveza koji izdaje taj filmološki časopis, u 'nostalgičnom, duhovitom, ali i oporom mementu za Bašićevu najpoznatiju ulogu čitatelji mogu saznati što je s Fulirom bilo dvadeset pet godina nakon događaja iz filma 'Tko pjeva zlo ne misli''.

  • +3
Relja Bašić Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL

Naslovni temat upotpunjen je komparativnom, transmedijskom analizom Ane Fazekaš u kojoj se uspoređuje proslavljeni film Kreše Golika i istoimena kazališna uspješnica zagrebačkog HNK-a, u režiji Renea Medvešeka.

U rubrici 'Počeci filma' Enes Midžić predstavlja prijelomnu filmsko-povijesnu studiju u kojoj, oslonjen na arhivske izvore, donosi nove spoznaje o ranim danima filma na hrvatskim prostorima, s posebnim težištem na prve filmske projekcije u Zagrebu.

U tematu o kultnoj seriji 'Twin Peaks' Karla Lončar, koja se bavi stvaralaštvom Davida Lyncha, vratila se originalnom serijalu iz perspektive teatralizacijskih strategija i psihoanalitičkih čitanja, dok je Luka Ostojić pisao o novom izdanju serije koja je iznevjerila sva očekivanja.

  • +16
Twin Peaks Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U rubrici 'Studije' Anita Milićević kroz sedam najpoznatijih filmova Michelangela Antonionija obrađuje njegovo shvaćanje medija, temeljeno na mogućnosti filma da nevidljive emocionalne sadržaje prikaže putem materijalnog svijeta.

Dejan D. Marković u svome eseju prikazuje najuspjelije pokušaje rekreiranja psihodeličnog doživljaja u eksperimentalnim, igranim i animiranim filmovima, a Marijan Tucaković nadahnut vinilnim izdanjem soundtracka filma 'Gosti iz galaksije' piše muzikološki osvrt na taj Vukotićev SF i stvaralaštvo njegova skladatelja Tomislava Simovića, kao i na pionirski značaj elektroničke glazbe u vremenu njegova nastanka.

Uobičajeno, Ljetopis je popratio zagrebačke festivale ZFF, 25 FPS i Human Rights Film Festival, kao i međunarodne festivale u Stockholmu, Beogradu i Gijonu te prikazao knjige o Zvonimiru Berkoviću, Béli Tarru, Jean-Lucu Godardu te scenarističko djelo Jasmine Kallay.

Rubrika 'Novi filmovi' donosi tekstove o 'Blade Runneru 2049', 'Kratkom izletu', 'Opčinjenom', 'Pričama o Meyerowitzima' i 'Ubojstvu svetog jelena'.

Hrvatski filmski ljetopis izdanje je Hrvatskog filmskog saveza, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba.

 Časopis je počeo izlaziti 1995. kao tromjesečnik, evidentiran je u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).