FABRIKA KNJIGA U ZAGREBU

Nove knjige Ivančića, Veličkovića i Gunjevića

25.05.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Beogradski izdavač Fabrika knjiga predstavit će ovog četvrtka u književnom klubu Booksa knjige Viktora Ivančića, Nenada Veličkovića i Borisa Gunjevića, a u petak će na zagrebačkom Filozofskom fakultetu uz trojicu pisaca na seriji predavanja naslovljenoj 'Humanistika u tranziciji' sudjelovati još Dejan Jović, Predrag Brebanović, Nenad Dimitrijević i Dean Duda

Na književnoj večeri u Booksi u četvrtak od 18 sati u razgovoru s urednikom iz Fabrike knjiga Dejanom IlićemViktor Ivančić predstavit će najnoviju knjigu 'Zašto ne pišem i drugi eseji', Nenad Veličković govorit će o knjizi eseja 'Dijagnoza-patriotizam', a Boris Gunjević o najnovijem naslovu 'Raspeti subjekt'. O knjigama više pročitajte na stranici izdavača, gdje su dostupni i ulomci.

Prije promocije bit će otvorena izložba Jane Oršolić i Olivere Batajić Sretenović 'Korice u nastajanju' kojom će biti predstavljene naslovnice knjiga beogradskog izdavača poznatog po tome da objavljuje naslove uglavnom posvećene uzrocima, posljedicama i društvenim implikacijama kolapsa Jugoslavije i etničkih sukoba koji su uslijedili. Fabrikina izdanja pripadaju različitim žanrovima (od poezije i proze, preko publicistike i esejistike, do sociologije i antropologije), a opisuju kontekst i pružaju analitički okvir za razumijevanje tranzicijskih procesa, koji oblikuju živote ljudi već dva desetljeća.

Među publikacijama je i časopis Reč – posvećen književnosti, kulturi i društvenim pitanjima. Osim online prodaje, ti naslovi dosad su u Zagrebu bili dobavljivi jedino u Booksi, i to po znatno nižim cijenama od uobičajenih cijena knjiga u Hrvatskoj.

Zagrebačko predstavljanje Fabrike knjiga u petak se nastavlja na Filozofskom fakultetu gdje od 12 sati započinje serija predavanja 'Humanistika u tranziciji'.

Veličkovićevo predavanje bit će posvećeno interpretaciji književnosti u nastavi, i tome kako, kad interpretacija izostane, književnost lako bude zloupotrebljena. Ivančić će govoriti o etičkim pitanjima s kojima se suočavaju novinari u državama u tranziciji. Gunjević će u kratkom izlaganju pokazati kako svaka kritika kapitalističke racionalnosti mora biti teološka jer, ako je kapitalizam religija, onda jedino religija može ponuditi radikalnu kritiku kapitalizma. O odnosu biblijskog i književnog kanona govorit će Predrag Brebanović, a Dejan Jović o utjecaju zajedničkog historijskog nasljeđa bivših jugoslavenskih republika na njihovu integraciju u Europsku uniju. O masovnim zločinima, kolektivnom identitetu i odgovornosti predavat će Nenad Dimitrijević, a Dean Duda predstavit će dvije knjige Svetozara Petrovića 'Spisi o starijoj književnosti' i 'Pojmovi i čitanja'.