FALSIFICIRANI MAX ERNST

Novčana kazna stručnjaku koji nije prepoznao krivotvorinu

29.05.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Ugledni povjesničar umjetnosti Werner Spies u Francuskoj je osuđen na visoku novčanu kaznu jer je krivotvorenu sliku proglasio originalom slikara Maxa Ernsta

Jedan od najboljih suvremenih krivotvoritelja umjetnosti Wolfgang Beltracchi bio je očito toliko dobar u svojemu poslu da je bez problema uspio prevariti jednog od najuglednijih svjetskih povjesničara umjetnosti. Werner Spies, njemački stručnjak za slikarstvo, naposne ono Maxa Ernsta, zato je sada na sudu u Nanterreu u građanskoj parnici osuđen na plaćanje velike novčane odštete zbog svojih tvrdnji kako je slika 'Tremblement de terre' originalni Ernst, iako se ispostavilo da je u pitanju Beltracchijeva krivotvorina.

Spiesa i jednog pariškog galerista tužio je privatni kolekcionar, i to za odštetu od 650 tisuća eura, jer su mu garantirali kako je riječ o originalnoj slici Maxa Ernsta. Sada je pak francuski sud presudio da povjesničar umjetnosti Spies, koji nije imao ni trunku sumnje u autentičnost slike, mora platiti svoju pogrešnu procjenu oko originalnosti ovog nadrealističkog platna.

Werner Spies bio je i direktor pariškog Centre Pompidoua, a nagrađen je i francuskom Legijom časti. Presudu francuskog suda odbio je komentirati za medije. Da skandal bude veći, u bečkom muzeju Albertini upravo je završena retrospektivna izložba Maxa Ernsta, čiji je kustos osuđeni Werner Spies!