INOVACIJE NEPROFITNIH MEDIJA

Novac za bolju budućnost

21.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Stručno povjerenstvo Ministarstva kulture za financiranje je odabralo 14 neprofitnih medija za koje su procijenili da se ističu svojim uredničkim koncepcijama, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora. Dijelom očekivano, na vrhu ljestvice dotacija u vrijednosti od 400 tisuća kuna, tri su već uhodana i prepoznata projekta - portali H-Alter i Forum te Fade In, specijaliziran za proizvodnju televizijskog sadržaja

Bura oko kriterija

Prema izmijenjenom Zakonu o elektroničkim medijima, za novac koji je Ministarstvo kulture davalo neprofitnim medijima nisu mogli konkurirati vlasnici medija registrirani kao trgovačka društva, već samo oni iza kojih stoje udruge. Tako se među devedesetak prijavljenih za potporu Ministarstva nisu našli portali poput kazališnog Teatra.hr ili knjiških Modernih vremena Info, a Nenad Bartolčić, osnivač Modernih vremena, registriranih kao d.o.o., osjetio se zakinut pa je Ministarstvu kulture poručio kako po predloženim kriterijima za novac može aplicirati i Zdravko Mamić ako odluči pokrenuti sportski portal jer je Dinamo registriran kao udruga građana.

Tri milijuna proračunskih kuna dodijeljenih neprofitnim medijima većini od njih značit će tek osiguranje opstanka, no najavljene su tehnološke inovacije te pojačanja u sadržajnom dijelu. Tri vodeća projekta, H-Alter, Forum te Fade In, dobili su po 400 tisuća kuna.

U slučaju portala H-Alter taj će novac nadomjestiti dosadašnje financiranje iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, no prema najavi glavnog urednika Tonija Gabrića, za par mjeseci čitateljima će ponuditi redizajn stranice, a H-Alter će uskoro biti dostupan i preko mobitela.

‘Ne radimo na povećanju produkcije, nego kvalitete. Nama je dosta autorski tekst dnevno, koji će imati što veći odjek. Cilj nam je povećati usku grupu dobrih novinara’, kazao je Gabrić te najavio povećanje multimedijskog sadržaja, napomenuvši da će raditi s nezavisnim produkcijskim kućama Restart i Fade In iz Zagreba s kojima su već surađivali. U planu je prijenosi relevantnih tekstova iz stranih medija koji će se nuditi u prijevodu i originalu, a namjeravaju angažirati stručnjaka s nekog znanstvenog instituta ili fakulteta koji će se baviti radnim, socijalnim i ekonomskim temama.

‘Ne želimo se natjecati s komercijalnim medijima, nego biti alternativa i za javna sredstva ponuditi sadržaj od javnog značaja’, kazao je Gabrić koji H-Alter vodi već osam godina.

Mlađi, no ne i manje ambiciozan je forum.tm iza kojeg je Udruga Dom kulture Zagreb, a koju je u travnju ove godine osnovalo sedmero novinara, među njima i oni koji su sudjelovali u pokretanju i radu tiskanog izdanja ugaslog tjednika Forum.

‘Povezala nas je želja da napravimo medij po svom ukusu, odnosno da novinarstvo vratimo novinarstvu te da ostanemo na neovisnoj i kritičkoj poziciji prema centrima moći koji utječu na formiranje dominantne medijske scene. Povrh svega, želimo biti medij koji se obraća i odgovara javnosti’, rekao je jedan od osnivača, novinar i urednik Goran Borković.

Zajedno s kolegama, okupio se s namjerom stvaranja ‘široke platforme otvorene svim novinarskim profesionalcima, a posebno onima kojima je u matičnim redakcijama onemogućen pošten rad’. Započeli su s blogom, objavljujući autorske tekstove respektabilnih novinara, a vikendom prenoseći tekstove portala iz regije.

‘U nekoliko mjeseci rada uspjeli smo okupiti više od 40 novinara koji su svoje tekstove za Forum.tm pisali besplatno, što je u trenutku kada broj novinara na burzi ruši rekorde i kada je većina njih egzistencijalno ugrožena, možda i najbolji dokaz stanja u kojem se nalazi naša profesija’, pojasnio je Borković. Njihova redakcija funkcionira po principu jednakog prava glasa, pa tako nemaju glavnog urednika, nego svi urednici ravnopravno sudjeluju u kreiranju sadržaja, a radi lakše organizacije posla periodično se bira koordinator. Uskoro s forme bloga prelaze na portal i to pod sloganom ‘Pišemo, a ne prepisujemo’.

Među prva tri najbolje ocijenjena projekta je i ‘Treći sektor – civilno društvo na malom ekranu’ udruge Fade In. Riječ je o televizijskom sadržaju kojem je osnovni cilj podizanje vidljivosti tema civilnog društva u javnosti, poticanje na kritičko promišljanje gledatelja i gledateljica te otvaranje prostora za javni dijalog oko važnih tema za opće dobro. Radi ga ekipa koju šira javnost poznaje po emisiji Direkt koja se emitirala na Hrvatskoj televiziji. Treći sektor sačinjavat će različite audiovizualne forme - od reportaža, intervjua, videokomentara, do kratkih dokumentarnih formi, a povezivat će ih zagovor vrijednosti civilnoga društva, najavljuje Vilka Alfier iz te produkcijske kuće.

Reportaža Kad se tvornica brani iznutra o tvornici Itas - Prvomajska