'TERRACOTTA BOY'

Nova predstava Maje Hrgović premijerno u Kini

02.05.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Iza naše spisateljice Maje Hrgović ove su godine već dvije kazališne premijere, 'Živjet ćemo bolje' koju je u ZKM-u režirala Senka Bulić, i 'Puž' kojega je u Maloj sceni postavio Staša Zurovac, a na svoju će treću premijeru 7. svibnja potegnuti do daleke Kine

'Moja predstava govori o jednom od vojnika od terakote, dječaku koji se teško miri s uniformnošću svijeta koji kalupira ljude po istom modelu, kroz odgoj, edukacijski sustav i kasnije kroz društvene norme. Ovo je najbolji tekst za kazalište koji sam dosad napisala i iskreno sam ponosna na to', rekla je tportalu Hrgović o svojoj trećoj i, smatra, najznačajnijoj premijeri ove godine.

Predstava 'Terracotta Boy' prvi put spaja autorske timove Hrvatske i Kine. Po tekstu Maje Hrgović režirat će je Ivica Šimić, a radi se u produkciji Teatra Meriton iz grada Xi'an, glavnog grada provincije Shaanxi u kojoj živi 12 milijuna ljudi. Izvodit će je poznati kineski glumci, a nakon premijere 7. svibnja planirana je i međunarodna turneja.


Projekt otvara mogućnost izravne, intenzivne suradnje hrvatskog teatra s kazalištem ove višemilijunske zapadne regije Kine, a fokusiran je na suvremenu interpretaciju velike kineske tradicije: u predstavu su ugrađeni poznati mitološki elementi drevne Kine koji i danas znače mnogo ne samo Dalekom istoku nego i suvremenom Zapadu. Priča o dječaku od terakote slojevit je, bajkoviti prikaz inicijacije dječaka u odrasli svijet, u kojemu se otvara dijalog sa sadašnjošću i prošlošću, u kojemu se propituju i iznova vrednuju konfucijanska načela pokornosti autoritetima.

Riječ je o suvremenom komadu koji istražuje na koji način kultura i povijesno nasljeđe utječe na kreiranje osobnosti suvremenog djeteta u Kini, a bavi se i problemom autoriteta roditelja nad djecom, uz izravnu asocijaciju na poznatu vojsku ratnika od terakote, iskopanih u grobnici prvog kineskog cara koja se nalazi upravo u Xi'anu.

Maja Hrgović, autorica dramskog teksta, aktivno će sudjelovati u svim segmentima programa, kao i redatelj Ivica Šimić koji će u rujnu preuzeti funkciju umjetničkog direktora kazališne kompanije Meriton Children's Theatre. Plan mu je donijeti u specifičnu kinesku teatarsku kulturu ponešto europskog kolorita spajanjem zapadnjačke suvremenosti s lokalnom kineskom tradicijom.

Ideja je na temelju lokalnog izraza, uz neke nove elemente, doći do novih vrijednosti, i to kroz propitivanje djeci bliskih tema, što je pristup koji je u Kini dosad nepoznat.