KROATIEN KREATIV 2013.

Nova predstava Ivane Sajko u Frankfurtu

09.05.2013 u 10:51

Nova predstava Ivane Sajko u Frankfurtu

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

U frankfurtskom kazalištu Schauspiel Frankfurt, koji zajedno s Oper Frankfurtom tvori Gradsko kazalište, 7. svibnja 2013. održala se premijera komada hrvatske autorice Ivane Sajko 'To nismo mi, to je samo staklo', za koju su karte bile unaprijed rasprodane. Tekst je na njemački jezik prevela Alida Bremer

Od dolaska novog intendanta Olivera Reesea ovo se kazalište smatra jednim od najboljih u Njemačkoj te s čak 25 premijera ove sezone spada u najuzbudljivija mjesta kulturnog života u Frankfurtu.

Na stranicama frankfurtskog teatra stoji kako 'Ivana Sajko poetskim jezikom stvara brutalne slike rascijepljenih životnih svjetova, izgubljenih vrijednosti i rasapa obiteljskog zajedništva. Nastao je uznemirujući portret generacija iz doba krize, koje se svom žestinom sudaraju'.

U svom novom komadu autorica pruža viziju generacije mladih čiji je život zauvijek obilježen svjetskom gospodarskom krizom.

Ivana Sajko će u organizaciji Kroatien Kreativ 2013, 17. lipnja 2013. nazočiti izvedbi predstave te će nakon toga frankfurtski kolege i publika dobiti priliku porazgovarati s njom. Još nije donesena odluka o tome koliko će dugo predstava ostati na repertoaru, no s obzirom na odjeke u javnosti i rano rasprodane karte za prve dvije izvedbe, čini se da će još neko vrijeme igrati u Schauspiel Frankfurtu.

Režiju za komad hrvatske autorice potpisuje Robert Teufel, za scenografiju je zadužena Nele Wangorsch, a kostimografiju Laura Krack. U predstavi igraju Christian Erdt, Mario Fuchs i Daniel Rothaug, a dramaturginja je Henrike Beuthner.

Suorganizatori predstave su Aventis Foundation i festival Kroatien Kreativ 2013 koji obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. predstavljanjem hrvatske kulture i umjetnika diljem Njemačke. Sponzor premijere bila je tvrtka Budimir iz Bad Homburga koja se specijalizirala za uvoz kvalitetnih hrvatskih vina u Njemačku.