'PRIPREMANJE ZA FOTOGRAFIJU'

Nova monografija Vlade Mateka posvećena je njegovom fotografskom opusu

13.12.2018 u 11:14

Bionic
Reading

Konceptualni umjetnik, pjesnik, slikar i esejist Vlado Martek 15. prosinca u u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu predstavit će novu monografiju 'Pripremanje za fotografiju' koja okuplja niz njegovih radova u mediju fotografije nastalih od 1970-ih do danas

Prema koncepciji grafičke urednice Rafaele Dražić, publikacija je raspoređena u tri zasebne knjižice – knjižicu s tekstom Sandre Križić Roban, knjižicu s devedesetak reprodukcija te knjižicu koja sadrži intervju s umjetnikom, pružajući svjež uvid u opsežan segment njegova stvaralaštva te promišljanja o umjetnosti, mediju, tekstu i značenjima.

  • +10
Vlado Martek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Na tragu prihvaćanja umjetnosti kao otvorenog polja, u kojem umjetnik može raditi ono što misli da treba raditi te usvajanjem fluxusovskog principa djelovanja, kojim se ne stvara razlika između umjetnosti i života, i u sklopu kojeg su svakodnevica, rutina i banalnost legitimni načini umjetničkog izražavanja, Martek od sredine 1960-ih nadalje eksperimentira i istražuje razne medije. (…) Fotografija u njegovom opusu ima posebno mjesto, prvenstveno jer je 'najbliža riječima', kako sam kaže, bliska poeziji i automatskom pismu (…). U jednom trenutku Martek fotografije počinje upotrebljavati kao gotove pjesme, nad-sadržaj, prihvaćajući njihovu nestalnu prirodu i sposobnost da funkcioniraju kao podloga i predmet, kao trag, a ne kao dokaz', stoji u tekstu Sandre Križić Roban.

Ona će uz autora u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 12 sati predstaviti monografiju, a pridružit će im se i recenzentica Leonida Kovač, Jasna Jakšić iz Muzeja suvremene umjetnosti i Darko Šimičić iz Instituta Tomislav Gotovac.