SUVREMENA UMJETNOST

Nova HT-ova nagrada za mlade umjetnice i umjetnike u iznosu od 20 tisuća kuna

14.03.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Međunarodno stručno povjerenstvo HT-ove nagrade za suvremenu umjetnost ove godine uvelo je novu nagradnu kategoriju 'Za mlade', u sklopu koje će od radova pristiglih na tradicionalnu natječajnu izložbu izabrati najuspješniji rad umjetnice ili umjetnika do nenavršenih 27 godina te ga nagraditi s 20 tisuća kuna

HT-ova nagrada, najznačajnije domaće priznanje za suvremeno vizualno stvaralaštvo, ove godine ima novu kategoriju 'Za mlade', u sklopu koje će se prvi put nagraditi i umjetnica ili umjetnik do nenavršenih 27 godina. Formalno obrazovanje pritom nije uvjet, a bitno je jedino da prijedlog, rad ili projekt mlade autorice ili autora slobodno, inovativno i angažirano tematizira viziju bolje budućnosti.

Rad će Međunarodno stručno povjerenstvo HT-ove nagrade odabrati među prijavama pristiglim na natječaj koji je otvoren još do 18. ožujka te mu dodijeliti 20 tisuća kuna. Djelo će, osim toga, predstaviti na tradicionalnoj izložbi 'HT-ova nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost' koja će se ove godine, u svome 12. izdanju, održati sredinom svibnja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. HT-ova nagrada za mlade nije otkupna, napominju iz MSU-a, već se autorici ili autoru isplaćuje kao poticaj za daljnji rad.

Izložba 'HT-ova nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost' u proteklih 11 godina profilirala se u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Na natječaj se godišnje prijavljivalo više od dvjesto autora/ica, a izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima.

  • +39
HT-ova nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU Zagreb

Pored nagrade za mlade, stručno povjerenstvo HT-ove nagrade ove će godine standardno dodijeliti tri otkupne nagrade: prvu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću u iznosu od 40 tisuća kuna.

Četvrta nagrada, nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna, isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Kao i ona za mlade, tako nagrada publike nije otkupna, već se isplaćuje autoru kao poticaj za daljnji rad.

Svi prijavljeni kandidati će poslije završetka rada stručnog povjerenstva, a najkasnije do 1. travnja, biti obaviješteni o radovima odabranima za izlaganje na 12. izložbi 'HT-ova nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost' koja će se održati od 17. svibnja do 9. lipnja.

Umjetnice i umjetnici prijaviti se mogu isključivo putem e-prijavnice, a u slučaju da se radi o mlađima od 27 godina, potrebno je naglasiti da se rad prijavljuje u kategoriji 'Za mlade'.