UNATOČ LOŠEM VREMENU

Noć muzeja privukla brojne posjetitelje

30.01.2015 u 20:20

  • +44

Noć muzeja

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Bionic
Reading

Noć muzeja, koja jednom godišnje besplatnim ulazom i zanimljivim programima u muzeje diljem Hrvatske dovodi brojne posjetitelje, otvorena je u petak navečer u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle zagrebačkog Tehničkog muzeja, kao najprikladnijem mjestu za početak te kulturne manifestacije čije se ovogodišnje, deseto izdanje održava na temu ''Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um'.

U proteklih devet godina hrvatske muzeje je tijekom Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, samo prošle godine rekordnih 360 tisuća, a organizatori očekuju da će se rast posjećenosti nastaviti i ove godine.

Tome u korist govori i podatak da je prošla kulturna godina bila obilježena velikim izložbenim projektima koji su se nastavili i u ovoj godini. Stoga je večeras očekivano velika gužva ispred Umjetničkog paviljona, gdje građani u redu dugom od ulaza sve do ulice čekaju ne bi li pogledali izložbu Joana Miroa, a mnogi su i u Muzeju za umjetnost i obrt gdje se održava izložba "Guercino: Svjetlo baroka", koja se u subotu zatvara.

Unatoč niskim temperaturama te povremenoj kiši i snijegu, večeras je živnuo i inače pusti Gornji Grad, do kojega prijevoz olakšavaju besplatni ZET-ovi autobusi. Klovićevi dvori otvorili su izložbi o jednoj od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja Antoniji Kulčar Tonki i pripremili programe vezane uz izložbu "Volim matematiku", Hrvatski muzej naivne umjetnosti demonstrira tehniku slikanja na staklu, Hrvatski povijesni muzej bavi se Prvim svjetskim ratom, kao i, za područje Zagreba, Muzej Grada Zagreba, a Hrvatski prirodoslovni muzej tradicionalno je zanimljiv obiteljima s djecom.

Mnogi su muzeji svoje programe prilagodili ovogodišnjoj temi - Moderna galerija ima izložbu o Tesli iz svog fundusa, Muzej suvremene umjetnosti će uz izložbu i film Mehaničke figure inspirirane Teslom progovoriti o Tesli kao umjetničkoj inspiraciji, Muzej Mimara Tesli će se približiti kroz radove Pere Jelisića i Jane Žiljak Vujić.

Čak se i Muzej bolnice Vrapče posvetio središnoj temi, povezujući korištenje električne energije u psihijatriji, s naglaskom na elektrokonvulzivne terapije.

Tehnički muzej, za koji je pokrenuta inicijativa da nosi Teslino ime, svakih sat vremena demonstrira Tesline pokuse, a tamo je predstavljen i električni automobil Tesla kojim će se netko od sretnih dobitnika u nagradoj igri tog muzeja imati priliku i provozati središtem Zagreba.

Na otvorenju, koje se prenosilo i u dvorištu Tehničkog muzeja, glumci Tvornice lutaka i pjevači zbora "Izvor" izveli su ulomke predstave o Tesli, u kratkim sličicama prikazavši kako je taj vizionar i velikan svjetskog izumiteljstva u korist znanosti i društvenog napretka stavljao sve, pa i vlastite potrebe.

Nikola Tesla svojim je izumima zadužio cijeli svijet, a drago mi je da Noć muzeja počinje upravo u našem muzeju posvećenom izumima i otkrićima, koji je već godinama najposjećeniji i najomiljeniji među svim generacijama, rekla je ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić.

Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica Noći muzeja nazvala je tu manifestaciju blagdanom muzejske struke, te ustvrdila kako je ona zahvaljujući umreženosti prijateljstva i profesionalnog djelovanja od male gradske manifestacije sa šest muzeja postala nacionalna hrvatska manifestacija.

U ime ministrice kulture Noć muzeja je pozdravila pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, a u ime grada otvorila ju je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost zagrebačkog gradonačelnika. "Samo u Zagrebu prošle godine je u Noći muzeja posjetilo više od 160 tisuća ljudi, no još je važnije da je ukupni posjet zagrebačkim muzejima porastao što je zasigurno i zasluga te manifestacije", istaknula je.