PROMJENA DATUMA

Noć muzeja iduće godine 1. veljače, a tema su inovacije i digitalna budućnost

13.12.2018 u 10:30

Bionic
Reading

Umjesto tradicionalnog zadnjeg petka u siječnju, Noć muzeja u svom će se 14. izdanju održati 1. veljače 2019. Tema je 'Muzeji - inovacije i digitalna budućnost', a organizator manifestacije Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) muzeje i baštinske ustanove poziva do 11. siječnja prijave svoje programe, kako one na predloženu temu tako i redovite kojima u Noći muzeja posjetiteljima mogu predstaviti svoje prakse i iskustva

Kako bi kreativno sagledali muzejske mogućnosti i omogućili veću dostupnost svojih sadržaja novoj muzejskoj publici, te im virtualno približili budućnost u muzejima, kao i svakodnevnom životu, hrvatski muzeji u svom radu koriste suvremene tehnologije, od digitalnih platformi i mobilnih aplikacija do VR tehnologije, digitalne tehnologije, stoji u najavi Noći muzeja.

Tema 14. izdanja odabrana je s obzirom na to da je komuniciranje različitih sadržaja, odnosno primjena digitalnih tehnologija otvorila neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije, bilo da se radi o samim muzejskim zbirkama, stručnim, znanstvenim i drugim događajima, edukativnim i zabavnim sadržajima ili pak o virtualnim obilascima muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta.

  • +126
Noć muzeja 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno prostorno muzeologiziranje i dostupnost velikom broju korisnika', napominje HMD u opisu teme.

Muzeji su tako postali atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije.

'Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentaciju, edukaciju, zabavu i mogućnost da po vlastitom odabiru i na način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost', dodaje se.

Noć muzeja pokrenuta je u Njemačkoj 1998., godinu dana kasnije počela se održavati i u Francuskoj, a od 2005. prerasta u događaj na europskoj razini, kada mu se pridružuje i Hrvatska.

Na prvom izdanju sudjelovao je samo Zagreb sa šest muzeja koje je obišlo oko deset tisuća ljudi, a danas je to manifestacija na nacionalnoj razini koja se svake godine održava u sve više gradova - prošle godine bilo ih je 110 na 230 lokacija, dok je posjetitelja bilo skoro 240 tisuća.

Manifestacija se održava tradicionalno u zimskim mjesecima, obično zadnjeg petka u siječnju, od 18 sati do jedan sat iza ponoći, uz besplatan ulaz za razna događanja, otvorenja izložbi, predavanja, radionice, koncerte, performanse, promocije, vodstva, kazališne predstave.