ZAGREBAČKI HNK

Nobelovka Herta Müller u Filozofskom teatru 27. svibnja

21.05.2018 u 14:59

Bionic
Reading

Slavna književnica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Müller gostovat će u Filozofskom teatru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u nedjelju, 27. svibnja

Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953. u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru je studirala njemački i rumunjski jezik s književnošću.

U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zalagala se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin gdje živi i danas, ističu iz HNK u najavi gostovanja.

Svoj je angažman nastavila i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkoga PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

Većina njezinih djela govore o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik dosad su prevedeni njezini romani "Da mi je danas bilo ne susresti sebe", "Ljuljačka daha", "Remen, prozor, orah i ruže", koje je u prijevodu Helen Sinković objavila nakladnička kuća OceanMore.

Nakon niza njemačkih i međunarodnih nagrada, 2009. godine dobila je Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim poput proze, opisuje i analizira svijet razvlaštenih.

S Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK razgovarat će urednik i voditelj programa, filozof Srećko Horvat.