'KELTSKI SAN'

Nobelovac Mario Vargas Llosa objavio novi roman

04.11.2010 u 08:33

Bionic
Reading

Ni mjesec dana otkako je dobio Nobelovu nagradu za književnost, Mario Vargas Llosa u srijedu je objavio novi roman 'El Sueno del Celta' (Keltski san)

Roman na 454 stranice objavio je španjolski izdavač Alfaguara, a u prodaji je prva naklada od pola milijuna primjeraka. 'Keltski san' temelji se na životu Rogera Casementa (1864. - 1916.), britanskoga konzula u Belgijskome Kongu početkom 20. stoljeća.

Casement je putovao niz rijeku Kongo s piscem Josephom Conradom i bio je jedan od prvih Europljana koji je osudio nepravdu kolonijalizma u toj afričkoj zemlji koju je belgijski kralj Leopold II. smatrao privatnim vlasništvom.

Casement je skrenuo pozornost svijeta i na iskorištavanje radnika koji su proizvodili gumu u Amazoniji. Najprije su mu Britanci dali titulu plemića, a zatim su ga pogubili jer je pomagao u naoružavanju irskih nacionalista.

Casement je bio 'fascinantna' i 'vizionarska' figura, 'napola junak, napola normalan čovjek', rekao je Vargas Llosa na predstavljanju svojeg romana u Madridu. Nobelovac je još rekao kako je u djelu poštovao temeljne povijesne činjenice o Casementu, ali mnogo toga je i izmislio.

'Lažem samo kad pišem romane', rekao je peruanski pisac. 'Smrt će me zateći s perom u ruci', rekao je taj 74-godišnjak sa španjolskim i peruanskim državljanstvom dodajući kako žudi za tim da nastavi s vrhunskim zadovoljstvom pisanja pošto mu je osvajanje Nobelove nagrade za književnost donekle omelo dnevni ritam.