U IŠČEKIVANJU LAUREATA

Nobel za književnost u znaku poezije

04.10.2010 u 11:05

Bionic
Reading

Stručni žiri odabrao je dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, a on će biti proglašen 7. listopada. Prema predviđanjima kladioničara, najizgledniji kandidat je švedski pjesnik Tomas Tranströmer

Nakon što su posljednjih 13 godina nagrade išle u ruke romanopisaca i dramskih pisaca, veliki su izgledi da ove godine Nobelovu nagradu dobije pjesnik, barem ako je suditi prema britanskim kladionicama.

Na kladioničarskim ljestvicama najbolje stoji švedski pjesnik Tomas Tranströmer. Sedamdesetdevetogodišnji Tranströmer bavi se poezijom od svoje trinaeste godine te je autor brojnih zbirki pjesama, poput prvoobjavljene '17 pjesama', 'Den stora gåtan' i 'Sorgegondolen'.

Iako se već nekoliko godina spominjao u kontekstu potencijalnih dobitnika, ta mu je nagrada dosad izmicala.

Na ljestvici vrlo visoko kotiraju i Poljak Adam Zagajewski, Sirijac Adonis, Korejac Ko Un te Les Murray iz Australije, redom pjesnici. Zanimljiv je podatak da je Nobelova nagrada za književnost posljednji put dodijeljena pjesniku 1996, kada ju je osvojila Poljakinja Wislawa Szymborska.

Iako su kladioničarska predviđanja na strani Tranströmera, ona prethodnih godina nisu bila točna. Primjerice, prošle godine u kladionicama je najbolje stajao Izraelac Amos Oz, a nagrada je pripala Herti Müller, dok je godinu prije najizgledniji kandidat bio Talijan Claudio Magris, a Nobel je otišao u ruke Le Clézija.

Ukoliko se predviđanja i ove godine ne obistine, priliku za dobitak imaju američki književnici Philip Roth ('Portnoyeva boljka', 'Ogorčenje'), Joyce Carol Oates ('Silovanje: Ljubavna priča') i Thomas Pynchon ('Crying of a Lot 49', 'Gravity's Rainbow') te Kanađanke Alice Munro ('Too much happiness') i Margaret Atwood ('Modrobrada', 'Izranjanje', 'Alias Grace').

Pobjednik će biti proglašen 7. listopada, a direktan prijenos ceremonije bit će na službenoj stranici Nobelove nagrade.

Do danas je nagradu osvojilo stotinu i šest pisaca, od kojih je 26 pisalo na engleskom, 13 na francuskom i njemačkom, deset na španjolskom, šest na švedskom ili talijanskom te pet na ruskom jeziku.