MEĐUNARODNA RADIONICA

Njemački stručnjaci za spas domaćih izdavača

24.01.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Kako unaprijediti hrvatsko i regionalno tržište knjiga i pomoći riješiti probleme domaćih izdavača, tema je međunarodne radionice 'Nakladništvo danas - Perspektive, teškoće, zakonski okviri, potpore, tržišna situacija i strategije u Europi, u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi', koja ugošćuje njemačke stručnjake, a održat će se od 30. siječnja do 1. veljače u zagrebačkom Goethe Institutu

Kako bi riješili gorući problem na relaciji pisac, nakladnik i kupac te popravili kaotično stanje vezano uz tretman knjige u Hrvatskoj i zemljama regije, udruge Knjižni blok te Traduki, Goethe Institut Kroatien, Frankfurtski sajam knjiga, Lajpciški sajam knjiga i Udruga Kurs odlučili su organizirati, kako najavljuju, najveće okupljanje knjižara i djelatnika na tržištu knjiga održano na ovim prostorima. Kako bi hrvatskim izdavačima pokazali smjer u kojem krenuti te pokazali kako uvesti promjene na tržište knjiga, u goste dolaze stručnjaci iz Njemačke.

Nenad Bartolčić, predsjednik udruge Knjižni blok, upozorio je da je stanje vezano uz tretman knjige u Hrvatskoj neodrživo.

'Potaknuti činjenicom da se u Hrvatskoj nisu posložili mehanizmi za normalno funkcioniranje lanca knjiga, a u Njemačkoj on savršeno funkcionira, došli smo na ideju o okupljanju i razmjeni iskustava', kazao je Bartolčić.

Seid Serdarević, izdavač i član udruge Knjižni blok, dotaknuo se konkretne problematike istaknuvši da u Hrvatskoj ne postoji diplomski studij nakladništva osim onoga na Sveučilištu u Osijeku koji je u fazi prihvaćanja. Isto tako, kazao je Serdarević, na studiju dizajna ne postoji smjer dizajna knjige, niti više u obrtničkim školama postoji edukacija za knjižara kao što je to bilo u prošlosti. Najavio je da će se na skupu održati predavanja o marketingu za nakladnike, radu zajednica nakladnika i knjižara, pravnim temeljima u nakladništvu, fiksnoj cijeni knjige, PDV-u na knjigu, sajmovima knjiga, distribuciji na međunarodnoj razini i drugom.

Simona Goldstein iz Knjižnog bloka, također izdavačica, istaknula je kako je međunarodna konferencija 'Nakladništvo danas' prvi veliki projekt ovog tipa u Hrvatskoj i regiji uopće te da će prvi put na jednom mjestu okupiti predstavnike regionalnih sajmova i najvažnijih njemačkih knjižnih sajmova.

U sklopu radionice u goste dolazi šest njemačkih predavača, redom stručnjaka za tržište knjiga: Monika Bilstein, Bärbel Gäthje, Birgit Menche, Ronald Schild, Tobias Voss i Oliver Zille.

Uz goste iz Njemačke radionica će okupiti i predstavnike izdavačkih kuća iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Kosova te organizatore vodećih regionalnih sajmova knjige (Beogradski sajam knjige, Ljubljanski sajam knjige, Interliber, Pulski sa(n)jam knjige…).