POBIJEDILA NA SUDU

Nives Celzijus ipak će dobiti Kiklopa za hit godine

Bionic
Reading

Autorica 'Gole istine' Nives Zeljković Celzijus i njezina izdavačka kuća Premier Media d.o.o. Zagreb ostvarili su pravo na nagradu Kiklop, za Hit godine 2008. Sa(n)jam knjige u Istri dužan je u roku 15 dana uručiti nagradu, skulpturu Kiklopa, rad akademskog kipara Josipa Diminića i diplomu, koja potvrđuje dobitnika nagrade za ovu kategoriju

Također Sajmu knjige u Istri naloženo je da Nives Celzijus naknadi štetu isplatom od 10 000 kuna, sa zateznom kamatom, ali i Nives Celzijus treba Sajmu platiti štetu u istoj vrijednosti od 10.000 kuna, sa zateznim kamatama, zbog narušene časti i ugleda Sajma, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tako glasi obrazloženje pravomoćne presude u ovom sporu, koju je izreklo sudsko vijeće Županijskog suda u Puli 22. srpnja ove godine, čime je potvrđena prvostupanjska presuda pulskog Općinskog suda od 25. ožujka 2011. godine.

'Onoga trenutka kad mi je direktorica Sajma knjiga u Puli Magdalena Vodopija odbila uručiti Kiklopa i potom ukidajući cijelu nagradu, odlučila sam zadovoljštinu potražiti sudskim putem. Kad smo dobili prvostupanjsku presudu, bila sam zadovoljna presudom, ali i neizmjerno tužna ponašanjem dotične koje je i tijekom suđenja izvodila pravi cirkus pozivajući se na svoje 'visoke moralne' kriterije da ženi poput mene ne može dodijeliti nagradu bez obzira na neosporne rezultate.

Sada kada je i prvostupanjska presuda postala pravomoćna, dotična gospođa izbjegava izvršiti svoje obaveze iako je na to obavezuje Zakon i sud Republike Hrvatske. Toliko o dotičnoj gospođi i njezinom legalitetu i legitimitetu.

'Gola istina' najprodavanija je hrvatska knjiga svih vremena, i to ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji. To mi nitko nikad ne može oduzeti, a također ni Kiklopa na kojem ću inzistirati do kraja. Očekujem da će kod dotične gospođe Vodopije i njezinih savjetnika prevladati razum i da će poštujući pravomoćnu sudsku odluku organizirati dosuđenu im dodjelu nagrada. I meni, kao pravnom laiku, poznato je da će svako odgađanje i izbjegavanje pravomoćne presude biti samo na njihovu štetu. Stoga, Kiklopa očekujem i naravno da ću ga primiti jer sam ga svojim radom i uspjehom zaslužila', kazala je Nives Celzijus

Direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija kazala je kako će podnijeti zahtjev za revizijom postupka te će braniti dostojanstvo nagrade Kiklop kao što je činila od početka.