PROPALA PRODAJA

Nitko nema novca za Gauguina

10.02.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Slika koju je Francuz Paul Gauguin (1848.-1903.) naslikao potkraj života i posvetio ju Vincentu Van Goghu povučena je u srijedu s dražbe u Londonu jer nije postigla najnižu cijenu, priopćila je kuća Christie's.

"Nature morte a l'Esperance", nastala 1901., prvi put je predstavljena publici nakon 1989., a trebala je biti najvrjedniji predmet na tradicionalnoj dražbi impresionističke i moderne umjetnosti te poznate londonske kuće.

No djelo - jedno od četiriju koje je Gauguin naslikao u čast prijatelju Van Goghu - procijenjeno na oko 10 milijuna funta (11,7 milijuna eura), nije postiglo najnižu cijenu i povučeno je s dražbe.

Ukupni prihodi od prodaje na dražbi te večeri bili su 61,8 milijuna funta (više od 70 milijuna eura), od čega je 7,2 milijuna plaćeno samo za sliku Pierrea Bonnarda "Terasa u Vernonu" koja je na dražbi postigla i najvišu cijenu.

Na jednoj drugoj dražbi s nadrealističkim djelima uprihodovano je 30 milijuna funta (oko 35 milijuna eura), od čega 4 milijuna za sliku Salvadora Dalija "Studija za 'Med je slađi od krvi'".