ALEA IACTA EST

Nina Violić i Vilim Matula omiljeni među kockarima

19.11.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Iduće srijede pred televizorima će uz kockare navučene na Ligu prvaka teletekst prelistavati i domaći kazalištarci, po novome uvršteni u ponudu kladionice

Tko je najbolji glumac ili glumica, čija predstava ima najbolju scenografiju i čiji su kostimi najprikladniji, odlučit će 24. studenoga Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, koje je nedavno objavilo nominacije za 25 kategorija. Paralelno je svoje koeficijente objavila i kladionica.

Na odluku kazališnih autoriteta svake je godine niz primjedbi, što uostalom prati svaki izbor, a ove godine nezadovoljnici će svoj stav moći izraziti uplatom kladioničkog listića. Preduvjet je, naravno, da im se klađenje, buljenje u teletekst, pa i poistovjećivanje glumaca s imaginarnim konjima, dubinski ne gadi.

Tvrtka Stanleybet uvela je klađenje na ishod predstojeće dodjele Nagrade hrvatskog glumišta, a već su poznati i favoriti u četiri kategorije koje su pustili na teletkest.

Prema aktualnim podacima kladionice, Vilim Matula ima najveću šansu ponijeti titulu najboljeg glumca s koeficijentom 1.50. Protukandidati su mu Adam Končić i Joško Ševo koji imaju približno jednake koeficijente, 3.30 odnosno 3.40. Najmanju mogućnost da bude proglašena glumicom godine ima Jagoda Kralj-Novak s koeficijentom 4.00. Sandra Lončarić Tankosić iz HNK Osijek nosi koeficijent 2.90, a najveće izglede, odnosno najmanji koeficijent ima Nina Violić – 1.50.

Najveću šansu među režiserima ima Krešimir Dolenčić ('Građanin plemić'), a slijede ga Mislav Bečić ('Balon') i Robert Raponja ('Paralelni svjetovi').

U kategoriji najbolje predstave među tri kandidata situacija je napeta. 'Građanin plemić' ima koeficijent 3.20, Gavellin 'Peer Gynt' 2.50, a 'Revizor' u izvedbi festivalskog dramskog ansambla Dubrovačkih ljetnih igara koeficijent 1.80.