KONFERENCIJA U ZAGREBU

Nina Obuljen Koržinek: Važno je pružiti priliku za odgoj mladih koji će uživati u umjetnosti

08.05.2018 u 14:21

Bionic
Reading

Međunarodna konferencija o kulturnom i umjetničkom obrazovanju 'Kultura i kreativne prakse za bolje obrazovanje', koja je okupila niz inozemnih i hrvatskih stručnjaka, otvorena je 8. svibnja u Muzeju Mimara u Zagrebu

Organizira je Ministarstvo kulture, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

'Konferencija pokazuje koliko svi prepoznajemo važnost kulturnog i kreativnog obrazovanja te razvoja kulturnih i kreativnih praksi za naše društvo', rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom njezina ministarstva s Ministarstvom znanosti.

Podsjetila je na programe Ministarstva kulture koji doprinose kulturnom i kreativnom obrazovanju, poput Ruksaka punog kulture te brojnih radionica koje provode umjetnici i drugi paralelno sa svojim osnovnoim djelatnostima.

'Važno je pružiti priliku za odgoj mladih koji će uživati u umjetnosti i bolje razumjeti kontekst suvremenog društva, postati samosvjesni ljudi koji razmišljaju i spremni su uključiti se kako bi doprinijeli svome društvu i Europi u cjelini', ustvrdila je.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, rekao je kako Ministarstvo znanosti čestita svim sudionicima na njihovu trudu, podržava njihov rad i zahvaljuje na promicanju i njegovanju kulture i življenja s umjetnošću. 'Življenje s umjetnošću je posebna vrijednost, nešto što bismo htjeli ugraditi u kurikulum', napomenuo je.

Predstavljen Priručnik za kulturnu osviještenost i izražavanje

Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Jan Jaap Knol, direktor Nizozemske zaklade za sudjelovanje u kulturi, predstavili su na konferenciji 'Priručnik za kulturnu osviještenost i izražavanje'. Europska komisija je objavila priručnik na engleskom 2016., a sada ga je prevelo i objavilo Ministarstvo kulture.

Zrnčić je rekla kako priručnik sadrži objašnjenja najvažnijih pojmova s tog područja, kompetencije, umjetničko obrazovanje, obrazovanje u kulturi, preporuke Europskog parlamenta i Vijeća, lekcije za budućnost, kao i prilog s primjerima dobre prakse.

'Djeca svaki dan susreću umjetnost, a ono što mi odrasli možemo napraviti je omogućiti im pristup umjetnosti', naglasila je Zrnčić.

Priručnik je nastao tijekom rada predstavnika Ministarstva kulture u skupini Otvorena metoda koordinacije (OMK) kojoj je cilj promicati efikasnije strateške politike društvene uključenosti država članica Europske unije.

Knol je objasnio kako je to posebna metoda rada između država članica Europske unije kojom se potiče stvaranje zajedničkog razumijevanja problema i pomaže u izgradnji konsenzusa o najboljim rješenjima i njihovoj praktičnoj primjeni, kombinirajući pritom zajedničke ciljeve socijalnih politika država članica, nacionalne akcijske planove i zajedničke indikatore.

Izrazio je nadu da će hrvatsko izdanje pronaći put do čitatelja iz kulturnog i obrazovnog sektora podjednako, a smatra i dobrim znakom što na projektu surađuju Ministarstvu kulture i Ministarstvo znanosti. 'Samo zajedno možemo ostvariti pristup kulturi svima', istaknuo je.

Na konferenciji će tijekom dana biti riječi, među ostalim, o tome što je kreativnost u učenju, o umjetničkom i kulturnom obrazovanju u Austriji, o odnosu plesa i mlade publike na primjeru Festivala Kidanse.

Sudjeluju svjetski priznati stručnjaci specijalizirani za kulturno i umjetničko obrazovanje i kreativnost iz Škotske, Nizozemske, Francuske i Austrije. U drugom dijelu održat će se radionice koje će voditi hrvatski umjetnici i stručnjaci u području kulturne i umjetničke edukacije za djecu i mlade, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u Muzeju za umjetnost i obrt te u Mimari.