ZADNJIH DANA U FOKUSU JAVNOSTI

Nina Obuljen Koržinek: 'Pratimo trend pada broja novih naslova, što je jako opasno za našu književnu produkciju'

26.01.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pričala je o proračunu Ministarstva kulture za 2019., novim natječajima, isplatama naknade za književne autore, povlačenju novca iz EU

'Proračun Ministarstva kulture za 2019. iznosi 1.240,967.283 kune. To je treći proračun u našem mandatu i u te tri godine proračun Ministarstva povećao se za više od 300 milijuna kuna. U 2016. proračun je iznosio 923,945.670 kuna, što je bilo 0,67 državnog proračuna. Prošlu smo godinu završili na 0,92 posto, a ove je godine taj udio 0,88 posto', izjavila je ministrica kultureza Večernji list.

U mandatu ove Vlade uložili su, kaže Nina Obuljen Koržinek, velik napor kako bismo ponovno uredili sustav financiranja.

'Kao da se potpuno zaboravilo da su za vrijeme Kukuriku koalicije rezultati objavljivani često i u travnju ili svibnju za tu godinu, što je stvaralo veliku nesigurnost i dovodilo do otkazivanja projekata. Mi smo gotovo sve rezultate objavili u prosincu za sljedeću godinu i već smo počeli s isplatama. Do kraja siječnja bit će objavljeni i rezultati natječaja za sve programe iz zaštite kulturne baštine i bit će poslani svi odgovori na žalbe. Na oko 8000 pojedinačnih zahtjeva i nešto više od 4000 odobrenih projekata primili smo nešto više od pedeset žalbi'

Domino i Eurokaz kroz različite natječaje Ministarstva kulture, ali i natječaje Zaklade Kultura nova za koju se novac osigurava preko Ministarstva kulture dobili su značajno veća sredstva nego prošle godine, poručila je ministrica.

'Njihove tvrdnje da se 'krešu' sredstva za izvaninstitucionalnu kulturu jednostavno su neistinite. Površnom analizom rezultata naših natječaja vidi se da su kroz EU financiranje i Zakladu Kultura nova i programe Ministarstva kulture sredstva uvećana ukupno više od 70 milijuna kuna. Ako su oni nezadovoljni nekom konkretnom odlukom, mogli su uložiti prigovor. Bila sam iznenađena kad su mediji prenijeli priopćenja, a da prethodno u Ministarstvu nisu provjerili stvarne podatke', rekla je.

Sredstva za potporu, a posebno za otkup knjiga, značajno su, ističe, povećali.

'Ali, nažalost, i dalje pratimo trend pada broja novih naslova, što je jako opasno za našu književnu produkciju. Uskoro nas očekuje raspisivanje posebnog natječaja iz Europskog socijalnog fonda za provedbu Strategije poticanja čitanja za koji je alocirano 50 milijuna kuna', tvrdi.

Na pitanje može li Ministarstvo ubrzati proces isplatu naknade za pravo javne posudbe za 2016. godinu književnim autorima u Hrvatskoj kaže:

'U našem mandatu pokrili smo sve dugove koji su se bez ikakvog opravdanja gomilali od 2013. godine do danas. Sad kad smo ispunili sve zaostale obveze, razgovarat ćemo i o povećanju sredstava za sljedeću godinu. Autore stavljamo u središte interesa naših politika. Vidjeli ste da smo ove godine prvi put pokrenuli natječaj usmjeren na vizualne umjetnike i potporu njihovom autorskom radu. U reviziji poreznih propisa snizili smo stopu PDV-a za isporuke autora i izvođača s 25% na 13%'.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić