odlazak maestra

Nina Obuljen Koržinek: Maestro Voltolini izvanredni je talent utkao u splitsku Operu

12.09.2021 u 23:18

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je u sućuti u povodu smrti maestra Lorisa Voltolinija naglasila da je hrvatsku glazbenu scenu zadužio svojim neumornim radom i izvanrednim glazbenim talentom koji je posebno utkao u operni repertoar HNK u Splitu

'Maestro Voltolini zadužio je hrvatsku glazbenu scenu svojim neumornim radom i izvanrednim glazbenim talentom kojeg je posebno utkao u operni repertoar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu gdje je bio voditelj i dirigent Komornog zbora HNK-a i Komornog zbora Ivana Lukačića', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Splićani se, dodala je, s pravom sjećaju kako je zajedno s pokojnim Vjekoslavom Šutejem, maestro Voltolini zaslužan za podizanje kvalitete glazbenog života u Splitu.

Podsjetila je da je, premda duboko povezan s rodnim Splitom, Voltolini kontinuirano surađivao ili vodio i po nekoliko hrvatskih orkestara te da je uz orkestre splitskog, zagrebačkog i riječkog HNK-a, često je surađivao sa Zagrebačkom i Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom u Sevilli, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, Mozarteumom iz Salzburga i mnogim drugim.

'Svi ti biografski podaci svjedoče o njegovoj nezaustavljivoj, snažnoj energiji koja je izvirala iz velike ljubavi prema glazbi kojoj je posvetio cijeli svoj život. Sudbina je htjela da posljednje djelo kojim je maestro Voltolini ravnao orkestrom i zborom ljubljanske Opere i baleta u bude upravo Tosca, njegova omiljenog skladatelja Giacoma Puccinija, čije je opere s posebnim žarom zadovoljstva dirigirao', stoji u izrazu sućuti ministrice Obuljen Koržinek.