ŠTO SLIJEDI?

Nina Obuljen Koržinek komentirala ostavku ravnatelja HAVC-a Daniela Rafaelića

13.02.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potvrdila je da je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić najavio ostavku na svoju dužnost iz osobnih razloga, a sada će Upravni odbor raspisati natječaj za novog ravnatelja

'Rafaelić je odradio iznimno kvalitetan posao u teškim okolnostima, donijeli smo u zadnje dvije godine novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima, a HAVC je i financijski stabiliziran. Zahvalna sam za njegov angažman i želim mu puno uspjeha u njegovim sljedećim planovima', rekla je Obuljen, uoči početka Hrvatskog radijskog foruma.

Upitana za komentar nezadovoljstva hrvatskih filmskih redatelja Rafaelovićevim radom, ministrica je rekla kako pojedinci imaju različito mišljenje, a sve što se radilo u protekle dvije godine radilo se u koordinaciji s ključnim udrugama.

'Mislim da smo u danim okolnostima, koje za hrvatsku kinematografiju baš i nisu bile najpovoljnije, uspjeli napraviti iskorak u institucionalnom smislu i u smislu financijskog konsolidiranja HAVC-a, a sve što smo od početka u tom području radili uvijek smo radili u dogovoru i suglasju s udrugama koje su naši ključni partneri', ustvrdila je.

Ministarstvo kulture je ranije u svom odgovoru na novu situaciju istaknulo kako je ravnatelj prilikom imenovanja i apostrofirao da mu je cilj stabilizirati HAVC, omogućiti da se proizvodnja odvija bez zastoja i omogućiti funkcioniranje audiovizualne zajednice, napomenuvši da je u tijeku izrada i donošenje pravilnika koji se pripremaju u suradnji sa strukom.

Sjednica Upravnog odbora u četvrtak

Predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić sazvao je za četvrtak sjednicu, na kojoj bi trebao biti i Rafaelić koji se vraća s Berlinskog filmskog festivala. 'Vjerujem da će biti razriješen, zamolit ćemo ga da bude vršitelj dužnosti do izbora novog ravnatelja, a potom ćemo raspisati i javni natječaj za izbor novog ravnatelja HAVC-a', objasnio je predviđenu proceduru.

Kragić kaže da nije previše iznenađen Rafaelićevom odlukom, podsjetivši da je, kada je došao na to mjesto, rekao da mu je uloga tranzicijska, a i u manje formalnim razgovorima najavio je tu mogućnost.

Rafaelić, koji je ostavku ponudio nakon dvije godine, na pola mandata, u razgovoru za Nacional koji je dao tijekom filmskog festivala u Berlinu, rekao je da je njegov posao '8. povjerenika' završen stabilizacijom i normalnim funkcioniranjem institucije i promjenom okolnosti koje su bile kada je došao na to mjesto. 'Tada smo imali ulicu, prijetnje fizičkim nasiljem, govor mržnje i HAVC na korak do gašenja', rekao je.

Predsjednik Hrvatskog društva filmskih djelatnika Ivan Goran Vitez, i član Audiovizualnog vijeća HAVC-a, rekao je kako zbog snimanja filma u posljednje vrijeme nije bio sasvim uključen u događaje oko HAVC-a, no rečeno mu je da je bilo napada na Rafaelićev rad, među ostalim, jer nije donio godišnji plan za sljedeću godinu i izvještaj za prošlu godinu.

'Kao predsjednik HDFD-a s njime sam jako dobro surađivao, imali smo konstruktivne razgovore, no nije korektno što je u intervjuu napao audiovizualnu zajednicu', napomenuo je Vitez.

'Teško je raditi u ovoj djelatnosti jer si stalno izložen napadima sa svih strana, no propustio je napraviti ono što su i njegovi prethodnici - kada imate toliko različitih udruga, producenata, redatelja, snimatelja, nije se lako dogovoriti, pa je trebalo donijeti jasna pravila kojih će se svi pridržavati, a ne održavati status quo. Nadam se da će sljedeći ravnatelj to napraviti', dodao je.