REDATELJICA 'ČRNE MATI ZEMLE'

Nina Obuljen imenovala Doru Ruždjak Podolski intendanticom Dubrovačkih ljetnih igara

31.08.2017 u 13:45

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek imenovala je 30. kolovoza, u dogovoru s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, redateljicu Doru Ruždjak Podolski intendanticom Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI), izvijestili su iz Ministarstva

'Svojim dosadašnjim zapaženim umjetničkim radom i stručnim kvalifikacijama istaknuta redateljica Dora Ruždjak Podolski zasigurno će pridonijeti kvaliteti i daljnjem razvoju najznačajnijeg nacionalnog festivala Dubrovačkih ljetnih igara', stoji u priopćenju Ministarstva kulture u povodu imenovanja nove intendantice DLJI.

  • +7
Dora Ruždjak Podolski Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podolski je bila ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2009. do 2012. godine, a u zvanju docentice predaje glumu na Akademiji dramske umjetnosti i Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U nedavnom intervjuu za tportal se prisjetila vremena dok je radila na Igrama:

'Došla sam na Igre u vrijeme intendanta Ivice Prlendera, kad su Neven Frangeš i Ivica Kunčević prepustili vodstvo kazališnog, odnosno glazbenog programa Ivanu Repušiću i meni. Ideja je bila da se vodstvo prepusti mlađim ljudima koji imaju nešto reći. Mislim da sam se pošteno i časno trudila odrediti repertoarnu politiku koja bi se ticala šireg kruga publike. Odrednica mi je bila postaviti jednog klasika uprizorenog na suvremeni način, preispitati neko djelo iz hrvatske baštine dajući šansu mladim redateljima, s nadom da će preispitati baštinu kroz suvremenu prizmu, i po mogućnosti uprizoriti praizvedbu jednog hrvatskog autora. Htjela sam da taj festival ostane nacionalan, ali određen suvremenošću. Čini mi se da je išao u tom smjeru. Imala sam i ideje o internacionalizaciji, koprodukcijama, povezivanju s istorodnim festivalima u regiji i Europi... Međutim taman kada uhvatite zalet i počinjete shvaćati modus operandi i smjernice koje otvaraju nove mogućnosti, uvijek se dogodi smjena. Vjerujem da postoji mogućnost da Igre ponovno postanu festival relevantan na svjetskoj razini, ali na tome bi trebalo raditi 24 sata sedam dana u tjednu barem dvije, tri godine da bi se uspostavio takav model. I imati potporu Ministarstva kulture, kojemu bi to bilo u strateškom planu', izjavila je Ruždjak Podolski u intervjuu koji u cijelosti možete pročitati na tportalu.

Dora Ruždjak Podolski u godini koja je iza nas ostvarila je velik uspjeh režijom predstave 'Črna mati zemla' u Zagrebačkom kazalištu mladih, a predstavu je radila prema istoimenom romanu Kristiana Novaka, koji je za kazalište adaptirao Tomislav Zajec.

  • +17
Črna mati zemla Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ruždjak Podolski diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1997. godine, a dosad je režirala sedamdesetak dramskih, opernih i operetnih predstava u kazalištima diljem Hrvatske te gostovala u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji, u kojoj je u Sankt Peterburgu postavila mjuzikl 'Chicago', i Kanadi, u kojoj je u Torontu postavila Zajčevu operu 'Nikola Šubić Zrinjski'.

PREDSTAVE KOJE JE REŽIRALA

Među njezine režije ubrajaju se opere Madama Butterfly i La Bohème G. Puccinija, Traviata G. Verdija, Acis i Galatea G. F. Händela, Carmen G. Bizeta, mjuzikli Chicago J. Kandera – B. Fossea – F. Ebba, Cabaret J. Masteroffa – F. Ebba – J. Kandera, Ljepotica i zvijer L. Woolverton – T. Ricea – H. Ashmana, dramske predstave Tragedija mozgova J. P. Kamova, San ljetne noći W. Shakespearea, Priča o vojaku I. Stravinskoga – C. F. Ramuza, Žena – bomba I. Sajko, Slučajevi običnog ludila P. Zelenke, Regoč I. B. Mažuranić, Dorothy Gale T. Zajeca, Ana Karenjina L. N. Tolstoja, Posljednji dani mira I. Vidića, Črna mati zemla K. Novaka i T. Zajeca.

Režirala je svečanosti dodjele novinarske nagrade Crni mačak, diskografske nagrade Porin, Nagrade hrvatskog glumišta, svečano otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara te svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Autorica je knjige stihova 'Šetač' i libreta za operu 'Komorni trio Olje Jelaske', izvedenu na Muzičkom biennaleu Zagreb 1997.