SUVREMENA UMJETNOST

Nimalo kontroverzni finalisti nagrade Turner

05.05.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Objavljen je popis ovogodišnjih četvero finalista prestižne nagrade Turner za 2011. koja će biti dodijeljena u prosincu ove godine

Među ovogodišnjim kandidatima za Turnera škotski su umjetnici Karla Black i Martin Boyce, oboje posvećeni primarno skulpturi. Za nagradu je nominirana i Hilary Lloyd, čiji je umjetnički medij izbora – film, te George Shaw, slikar iz North Devona.

Nagrada Turner tradicionalno se dodjeljuje umjetnicima mlađim od 50 godina za izuzetne doprinose suvremenoj umjetnosti. Ustanovljena je 1984, a specifično je za nju da svake godine iznova pobuđuje debate na temu što su djela suvremene umjetnosti, kako ih vrednovati i razlikovati od farse.

Da će ovo biti, po tom pitanju, nešto mirnija godina, svjedoči izbor finalista čiji radovi ne podižu prašinu kao što su to činila djela nekih od njihovih prethodnika, primjerice Damiena Hirsta i njegove serije životinja u formaldehidu i Tracy Emin i krevet-instalacije.

Karla Black
u svojim instalacijama kombinira tradicionalne materijale i svakodnevne predmete poput ruževa za usne i sjenila. Njezine skulpture su fragilne, prijeti im raspadanje te izgledaju kao da će se svakog trena raspasti, objavljeno je u priopćenjunju žirija, s objašnjenjem da je time dobro istaknuta unutarnja tendencija umjetnice.

Martin Boyce
inspiriran je modernističkim dizajnom, a pri izradi instalacija koristi neonske svjetiljke, metalne ograde i mobile. 'Njegove skulpture mogu poslužiti kao kazališna scenografija, dio interijera noćnog kluba ili urbanog parka, a zajednička im je karakteristika da su igralište za um', objavio je žiri.

Hilary Lloyd stvara videoradove, slideove i fotografije koristeći za to isključivo kameru. U fokusu njenog zanimanja su zgrade i urbane konstrukcije te svakodnevni prizori kafića i ulice.

Jedini slikar nominiran za nagradu, George Shaw, slika uglavnom napuštene urbane prizore, inspirirane njegovim boravkom u Coventeryju. Shawove slike su lišene ljudskih figura, ostavljajući tako snažan utisak samoće i napuštenosti.

Izložba radova četiriju finalista prestižne nagrade bit će otvorena u listopadu u Centru za suvremenu umjetnost Baltic u Gatesheadu, a pobjednik će biti poznat 5. prosinca.