'KNJIGA VAM KUCA NA VRATA'

Ni korona ih ne može zaustaviti: Knjižničarke iz Đurđevca čitateljima knjige dostavljaju na kućne pragove

04.08.2020 u 11:30

Bionic
Reading

Gradska knjižnica Đurđevac od rujna prošle godine ima program 'Knjiga vam kuca na vrata' u sklopu kojega njezine knjižničarke na električnom biciklu obilaze korisnike, domove starijih i nemoćnih osoba, i opskrbljuju ih novim knjigama. U doba koronavirusa, strogih epidemioloških mjera i samoizolacije, projekt je dobio sasvim novo značenje i posebno je živnuo, privlačeći sve veći broj zainteresiranih kojima se knjige na kućni prag sada donose uz posebne mjere opreza i zaštite.

Projekt 'Knjiga vam kuca na vrata' pokrenut je krajem rujna 2019., kad je Gradska knjižnica Đurđevac od Grada dobila novi električni bicikl, kaže nam ravnateljica Bernarda Ferderber.

'Razmišljajući o našim najstarijim korisnicima koji žive sami i koji nemaju mogućnost dolaska u knjižnicu te vođene ciljem svake knjižnice, a to je da knjiga treba biti dostupna svima, dosjetile smo se kako bi bicikl bio idealno sredstvo kojim bi dostavljale knjige u domove starijih, nemoćnih i osoba s invaliditetom. Putem radija, lokalnih novina te službenih i Facebook stranica Gradske knjižnice Đurđevac i Grada Đurđevca pozvali smo sve zainteresirane korisnike da nam se jave u knjižnicu kako bismo ih učlanile (ako već nisu bili korisnici) i dogovorili s njima periodiku posuđivanja i vraćanja knjiga', kaže Ferderber.

Odaziv je, dodaje, u startu bio više nego zadovoljavajući.

'Ostvarili smo odličnu suradnju s dva doma za starije i nemoćne osobe u Đurđevcu koji broje preko 20-ak korisnika, a javilo nam se i desetak korisnika koji žive sami i koji nemaju mogućnost dolaska u knjižnicu, a vole čitati i rado bi koristili usluge naše knjižnice. Reakcije lokalne zajednice, kao i svih starijih i nemoćnih koji su se uključili u ovaj program bili su jako pozitivni i svi su ga dočekali s velikim oduševljenjem, samim time što rijetko koja knjižnica na ovaj način dostavlja knjige do svojih korisnika', kaže Ferderber.

U program su, objašnjava, uključene tri knjižničarke koje svaka dva tjedna odlaze do svojih korisnika.

'Odnose im knjige koje oni naručuju prilikom posljednjeg susreta te vraćaju one koje su pročitali. Korisnici najčešće čitaju kraće romane, novele, putopise, a nerijetko naručuju knjige iz određenog područja i određene stručne tematike. Uz navedeno, vrlo rado čitaju novine i časopise', kaže Ferderber dodajući kako su prije koronavirusa ljudi kojima dostavljaju uvijek s nestrpljenjem očekivali njihove dolaske jer su uz kavu i kolače mogli kratko i porazgovarati o pročitanim djelima, razmijeniti dojmove te dati poruke za daljnje čitanje.

Koronavirus je, međutim, stvari bitno izmijenio.

'Knjižničarke su nastavile dostavljati knjige na kućne adrese korisnika, ali uz posebne higijenske i epidemiološke mjere zaštite. Zato sada, naravno, izostaju predivna druženja i razgovori o pročitanim knjigama jer se u domove ne smije ulaziti pa knjige dostavljamo samo do ulaznih vrata i ostavljamo ih te preuzimamo na dogovorenom mjestu. Nadamo se da će ova situacija što prije završiti i da ćemo opet moći uživati u toplim osmijesima i ispunjenim srcima naših korisnika koji svaki put s nestrpljenjem očekuju zvonce našeg električnog bicikla', kaže ravnateljica Ferderber.