DOBRE KRITIKE, LOŠ ZEMLJOPIS

New York oduševljen ZKM-ovom predstavom iz Srbije

03.02.2010 u 09:19

Bionic
Reading

Prva hrvatska predstava premijerno izvedena u New Yorku – 'Garaža' – oduševila je kazališnu kritiku, ali i potvrdila američko nepoznavanje zemljopisa, pa su glumci Zagrebačkog kazališta mladih i TBF-ovci proglašeni gostima iz Srbije

Predstava 'Garaža', nastala prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića, premijerno je izvedena 28. siječnja na sceni poznatog njujorškog kazališta LaMama, gdje će igrati sve do 6. veljače.

Vijest o predstavi koja spaja znanstvenu fantastiku, borilačke vještine, dramu i film noir te kroz priču o jezovitoj garaži u kojoj se odvijaju brutalne borbe maloljetnika dotiče teme obiteljskog nasilja, eksploatacije djece, pedofilije i socijalne zapuštenosti, prenio je velik broj tamošnjih medija.

Osim oduševljenja publike, 'Garaža' je polučila uspjeh i kod kritike.

Mitch Montgomery, kritičar tjednika Back Stage, misli da bi momci iz filma 'Klub boraca'Davida Finchera mogli štošta naučiti od ekipe ZKM-a. Montgomery hvali režiju Ivice Buljana, a posebno izdvaja balans anarhije i reda koji se izmjenjuju na sceni, praćeni glazbom TBF-a.

Pozitivnu kritiku njujorškog Time Outa pokvarilo je nepoznavanje zemljopisa njenog autora Paula Menarda koji je tekst naslovio 'Serbian import arrives ready to fight'. Predstavu naziva brutalno nihilističkim komadom, koji nikako nije za djecu. Posebno je izdvojio Buljanovu produkciju namjernog kaosa u kojemu postepeno biva naglašeno istočnoeuropsko otuđenje. Predstavi je dao četiri od pet mogućih zvjezdica.

Ekipa predstave, redatelj Ivica Buljan, grupa TBF (Saša Antić i Mladen Badovinac) i glumci Zagrebačkog kazališta mladih (Nina Violić, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Barbara Prpić – Biffel, Doris Šarić-Kukuljica, Vedran Živolić, Goran Bogdan, Luka Barbić i Ognjen Pavlović), u New Yorku će narednih dana razgovarati sa studentima tamošnjeg sveučilišta i publikom o samom djelu, no i o sociološkim temama karakterističnima za naše prostore.

Tportal je bio na probi 'Garaže' pred odlazak glumačke ekipe u New York. Do hrvatske premijere, pogledajte što o radu na predstavi kažu glumci, režiser te ravnateljica ZKM-a.