NEIZVJESNA SUDBINA

Neprocjenjivi brončani Apolon u rukama Hamasa

11.02.2014 u 19:09

Bionic
Reading

Statuu grčkog boga Apolona izgubljenu stoljećima pronašao je ribar u pojasu Gaze. Nakon što je ponuđena na eBayu članovi militantne palestinske skupine Hamas su je zaplijenili

Palestinski ribar Joudat Ghrab pronašao je rijetku brončanu statuu grčkog boga Apolona u kolovozu prošle godine, u pojasu Gaze. Tešku 500 kilograma, odvukao ju je kući zaprežnim kolima.

'Ghrab je istaknuo kako smatra da je statua božji dar njemu te da u najmanju ruku zaslužuje novčanu nagradu jer ju je pronašao', prenosi Reuters. Zanimljivo je kako je, u nadi da će otkriti da je statua zapravo zlatna, Apolonu odrezao prst te je tako, bez spoznaje o njenoj vrijednosti, oštetio.

Statua se nakratko pojavila na eBayu s cijenom od 500.000 dolara, auskoro nakon toga našla se u rukama članova militantnepalestinske skupine Hamas uz obrazloženje da istražuju slučaj.

Apolon još nije stigao u ruke arheologa te je zasad javnosti dostupna samo fotografija.

Na temelju fotografije arheolozi pretpostavljaju da je nastala između 5. i 1. stoljeća prije nove ere te da je stara barem 2000 godina.

'Jedinstvena je. Usudio bih se reći da je neprocjenjiva. Kao da me netko pita koja je vrijednost Mona Lise', rekao je Jean-Michel de Tarragon, povjesničar Francuske biblijske i arheološke škole u Jeruzalemu.

'Iznimno je rijedak slučaj pronalazak statue koja nije načinjena od mramora niti kamena već od metala', rekao je za Reuters.

Prema informacijama Hamasa, statua neće biti izložena javnosti sve dok se ne završi kriminalistička obrada.