PROBLEMI U POSLOVANJU

Neovisni knjižari kod ministrice, požalili se na lošu suradnju s izdavačima

06.12.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 4. prosinca u Ministarstvu se sastala s domaćim predstavnicima knjižara koji nisu ujedno i nakladnici. Na sastanku su razgovarali o problemima s kojima se nose, osobito s nemogućnostima da u svojim knjižarama održe konkurentne cijene knjiga budući da nakladnici često kroz razne sajmove i putem vlastitih web-knjižara omogućavaju kupovinu čak i najnovijih izdanja po akcijskim cijenama usprkos potpisanom Sporazumu o fiksnoj cijeni knjiga, navodi se u izvještaju objavljenom na stranicama Ministarstva kulture

Predstavnici neovisnih domaćih knjižara na sastanku s ministricom bili su Jurica Čubrić, Zvonimir Čubrić i Matija Fojs iz zagrebačke Hoću knjigu!, Martina Petrinjak i Nikica Kršinić iz zagrebačke Bookare, Emil Kolanović iz zagrebačkog Menarta, Maja Kurs i Nevenka Zuber iz karlovačke Knjiguljice, Ivica Vuletić iz osječke Knjižare Nova, Adela Mihoković iz bjelovarske Knjigice, Sandra Klarić iz zagrebačkog Tiska multimedija i Nenad Bartolčić sa zagrebačkog portala Moderna vremena.

Ministrica je naglasila da je to prvi put da se okupljaju predstavnici knjižara koji nisu vezani uz književno-nakladničku djelatnost te da su knjižare, kao segment knjižnog lanca, trenutno najosjetljivije. Sami predstavnici na sastanku su istaknuli niz problema s kojima se susreću, a među kojima se ističe njihova nemogućnost da u knjižarama održe konkurentne cijene knjiga. Nakladnici, naime, često i kroz razne sajmove, ali i putem vlastitih web-knjižara omogućavaju kupovinu čak i najnovijih izdanja po akcijskim cijenama usprkos potpisanom Sporazumu o fiksnoj cijeni knjiga, požalili su se neovisni knjižari.

  • +16
Interliber 2018. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U tom smislu problematične su im suradnja i komunikacija s nakladnicima, odnosno činjenica da neki nakladnici, koji su obuhvaćeni sustavom potpora i otkupa Ministarstva kulture, svoje knjige uopće ne stavljaju u distribuciju. Uz to, neki od nakladnika krše i autorska prava, naročito u okvirima spomenutih sajamskih rasprodaja knjiga, budući da je na tržištu dostupan velik broj naslova za koja su im istekla autorska prava, rekli su neovisni knjižari na sastanku.

Dotaknuli su se i samih čitatelja, problema oko vraćanja individualnog kupca u knjižaru, kao i na probleme oko poslovanja u malim sredinama s manjim brojem stanovnika i čitatteljima koji su često slabije kupovne moći. Da bi se knjižare održale, potrebno je usuglasiti državne i lokalne sredine kako bi im iste pružile podršku. Također, nedostaje edukacije među knjižarskim djelatnicima, rekli su knjižari ministrici.

Zaključili su da se knjižarska struka treba organizirati i postati ravnopravan partner u formiranju i provedbi nacionalne politike prema knjizi. Nina Obuljen Koržinek otvorila je i pitanje rada na pripremi Zakona o knjizi za čiju je moguću izradu ključna suradnja i suglasje svih dionika u lancu knjige.