AP TUŽI UMJETNIKA

Nema nade za autora Obaminog plakata 'Hope'

12.03.2009 u 15:20

Bionic
Reading

Novinska agencija Associated Press tužila je autora plakata Nada (Hope) jer je prekršio njihova autorska prava koristeći fotografiju Baracka Obame koja je autorsko djelo fotografa te agencije

Shepard Fairley, umjetnik kojeg je šira javnost upoznala nakon što je za vrijeme američke predsjedničke kampanje predstavio svoj portret Baracka Obame naslovljen 'Hope' (nada), suočit će se na sudu s jednom od najvećih svjetskih novinskih agencija koja ga duži radi korištenja njihove fotografije novog američkog predsjednika.

Faireys je prekršio autorska prava AP-a koristeći bez dozvole fotografiju Baracka Obame nastalu 2006. godine. AP kao argument uzima to što je Faireys zaradio multipliciranjem plakata, a motiv je tiskan i na brojnim reklamnim materijalima. Umjetnik pak tvrdi da su tužitelji zavedeni te da fotografiju AP-a nije koristio u komercijalne svrhe. 'Samo sam želio napraviti plakat koji bi pridonio Obaminoj pobjedi na izborima', tvrdi umjetnik i dodaje da je sva zarada dalje ulagana u tisak novih plakata, a dio je doniran u dobrotvorne svrhe.

Bizarnost ovom slučaju daje i potez samog umjetnika – prije no što je AP tužio njega, on je tužio agenciju jer je ranije pisala o njegovoj zloupotrebi fotografije. Tvrdio je tada da je umjetnost stoljećima stvarana prema predlošku te da mu zakon dozvoljava da koristi fotografiju AP-a kao predložak za stvaranje novog djela.