ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Neizvjesna sudbina Motovun Film Festivala: Još se ne zna hoće li se i kako održati

04.05.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Prijave za filmove u kratkometražnom programu Motovun Film Festivala primaju se do 15. svibnja, no još se ne zna hoće li se festival održati i u kojem obliku.

Ovogodišnje izdanje MFF-a trebalo se održati od 28. srpnja do 1. kolovoza no, kako je objavljeno na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra, taj festival dijeli sudbinu svjetskih festivala i neizvjesnost hoće li se stvoriti uvjeti za projekcije pred publikom.

'Odgovornost prema zdravlju posjetitelja u ovom je trenutku na prvom mjestu, pa stoga organizatori istodobno pripremaju online izdanje i razmatraju mogućnosti festivala uživo, prilagođavajući se uvjetima koji će diktirati njihove konačne odluke', ističe se.

Stoga su i dalje otvorene prijave za natjecateljski program 'Motovunski kratki', odnosno za filmove u trajanju do dvadeset minuta koji su svjetsku premijeru imali u 2019. ili 2020. godini, uz uvjet da nisu imali hrvatsku premijeru. Za konkurenciju će ih se odabrati dvadeset.

Prošle godine je Motovun Film Festival postao partnerski festival u dodjeli nagrade za najbolji kratki film Europske filmske akademije, što znači da će europski film iz programa po odabiru festivalskog žirija biti jedan od 25 filmova koji ulaze u konkurenciju za taj 'europski Oscar'.

Već u prvoj godini sudjelovanja Motovun Film Festivala, nagrađeni film 'Rekonstrukcija' (Jiri Havliček, Ondrej Novak, Češka) stigao je do samog cilja te je odabran među pet filmova nominiranih za nagradu EFA.

Festival nudi novčanu nagradu za najbolji kratkometražni film u vrijednosti od 1000 eura.

S ciljem promicanja domaćeg i regionalnog filma mogućnost prijave imaju filmovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije bez naknade.

Motovun Film Festival ne prima prijave za filmove u dugometražnim programima, koji se selektiraju na poziv.