SRUŠEN BERLINSKI ZID

Neboderi s luksuznim stanovima na mjestu spomenika kulture

28.03.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Njemačka građevinska tvrtka razbila je oslikane dijelove Berlinskog zida, koji je zaštićeni spomenik kulture, te su radnici, okruženi policijskom zaštitom, unatoč tjednima protesta koji su se vodili protiv te akcije, uklonili manje dijelove

Građevinari su uklonili četiri segmenta najvećeg sačuvanog dijela Berlinskog zida nazvanog East Side Gallery u srijedu ujutro kako bi otvorili prostor za izgradnju nebodera s luksuznim stanovima. 250 policajaca nadgledalo je i štitilo uklanjanje dijela zida.

Akcija razbijanja i uklanjanja potakla je zgražanje i proteste berlinskih civilnih udruga koje ističu da je zid povijesno nasljeđe i simbol slobode. Peticiju za očuvanje najveće galerije na otvorenom navodno je potpisalo više od 30.000 ljudi.

Naime, dio zida je još od 1991. zaštićeni spomenik kulture. Planirano je uklanjanje 22 metra zaštićenog i oslikanog zida, inače dugačkog 1.300 metara, koji je desetljećima dijelio njemački glavni grad i na kojem je poginulo više desetaka ljudi pri pokušaju bijega iz bivšeg DDR-a na Zapad. East Side Gallery postao je jedno od najvećih berlinskih atrakcija ranih 90-ih, kad je grupa svjetskih umjetnika, među kojima je bila i Hrvatica Mirta Domaćinović, oslikala površinu dojmljivim prizorima od kojih je najpoznatiji mural, prizor poljupca Leonida Brežnjeva i Ericha Honeckera
 
Građevinski investitor Maik Uwe Hinkel ima građevinsku dozvolu za svoj projekt izgradnje nebodera uz rijeku, još od 2005. godine, te nije nikakvih prigovora imala ni ustanova za zaštitu spomenika kao ni općinske vlasti četvrti Friedrichshain-Kreuzberg. Investitor je najavio nastavak radova na zgradi, a u vezi s očuvanim dijelom Berlinskog zida izrazio je spremnost na razgovore s organizatorima prosvjeda.

Radnici su nastojali ukloniti segmente još prvog ožujka, ali bili su prisiljeni pričekati s planovima zbog bijesnih demonstratora koji su blokirali poprište događaja. Manji dio zida već je uklonjen ranije.