IZLOŽBA

Neandertalci zaposjeli Arheološki muzej

15.12.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Izložba "Put neandertalca", koja se otvara večeras u zagrebačkom Arheološkom muzeju, objedinjuje i kulturno-turistički valorizira arheološku baštinu vezanu uz neandertalskog čovjeka u Hrvatskoj.

Izložba pruža priliku posjetiteljima da se upoznaju s lokalitetima i posjete mjesta značajna za kulturu pretpovijesnog čovjeka, da čuju i pročitaju priče i činjenice vezane uz to tajnovito razdoblje ljudske prošlosti, da putem virtualnih rekonstrukcija, filmova i prezentacija dožive i osjete gdje je i kako živio neandertalac te da se na taj način približe tom pradavnom vladaru Europe.

Izložba i knjiga koja prati izložbu sastoji se od tri cjeline - u prvom se dijelu predstavlja sam neandertalac, njegov život kroz vrijeme i prostor, izgled i značajke, duhovni život te naposljetku njegova sudbina.

U drugom dijelu prvi put se zajedno predstavljaju svi hrvatski lokaliteti s ostacima neandertalca ili njegove materijalne kulture, pri čemu se donose i neki novi, nikada ranije objavljeni rezultati i istraživanja.

Zaključni dio povezuje sve ove lokalitete, predstavljajući ih kao ključne elemente virtualnog kulturno-turističkog itinerera kojim se posjetitelje poziva na upoznavanje najdojmljivijih arheoloških, povijesnih, kulturnih i prirodnih znamenitosti Hrvatske.

Izložba je otvorena do 15. veljače, prilagođena je svim dobnim skupinama, a posebno je usmjerena na posjetitelje koje zanima arheologija, putovanje i istraživanje.