FANTASY GRAD

Nazivi ulica inspirirani 'Discworldom'

07.04.2009 u 12:29

Bionic
Reading

Književnik Terry Pratchett sudjelovao je na svečanom imenovanju ulica čiji su nazivi inspirirani serijalom njegovih romana 'Discworld'

Ulica 'pita s breskvama' jedna je od novoimenovih ulica u engleskom gradiću Wincantonu. Taj je grad 2002. službeno proglašen zemaljskom inačicom Ankh-Morporka, grada države u Pratchettovom izmišljenom svijetu Discworldu te tako postao prvo britansko središte žanra fantasy. Stanovnici Wincantona izglasali su njima najdraža između 14 imena koja je osobno predložio Terry Pratchett.

Pisac kojem je nedavno dodijeljeno viteško odličje za doprinos književnosti pozdravio je ideju i brojnim ljubiteljima znanstvene fantastike poručio da bi i sam volio živjeti u ulici tako neobična imena.

Vijećnik i nekadašnji gradonačelnik Wincatona, Colin Winder, izrazito je ponosan na njegovanje fantasy imidža te je izjavio da poznaje čak tri obitelji koje su se samo zbog ljubavi prema tom žanru doselile u njihov grad, prenosi BBC.

Šezdesetogodišnji Pratchett najpoznatiji je po serijalu romana 'Discworld', koji su prodani u više od 55 milijuna primjeraka i prevedeni na 33 jezika. Prvi roman iz serijala naziva 'Boja magije' napisao je 1983. Uslijedilo je još 35 knjiga o pustolovinama šarolikih likova u svijetu oblikovanom u disk koji nose četiri slona, a stoje na neravnim leđima divovske kornjače loveći ravnotežu.