OD KRLEŽE DO LENJINA

Navala na besplatne knjige u Hrvatskom društvu pisaca

28.01.2012 u 13:47

Bionic
Reading

U Hrvatskom društvu pisaca danas se održava razmjena knjiga i časopisa. Očekuje se kako će kroz prostorije gornjogradske Vile Arko u Basaričekovoj 24 proći nekoliko tisuća primjeraka knjiga, koje će naći nove čitatelje

'Donesite koliko imate, uzmite koliko hoćete!', glasi moto pod kojim pjesnikinja Sonja Manojlović već nekoliko godina organizira odlično posjećenu razmjenu knjiga u HDP-u. Tako je i ove godine, kada se opet očekuje da će se razmijeniti nekoliko tisuća knjiga i časopisa, što se moglo vidjeti i jutros u Vili Arko.

Razmjena je započela u 10 sati, a već sat kasnije su prizemne prostorije HDP-a bile ispunjene knjigama i posjetiteljima, koji su po stolovima i korpama lovili zanimljive primjerke. Od poznatijih kulturnjaka, među njima su se tada mogli vidjeti pjesnici Miroslav Kirin i Tomica Bajsić, te predsjednica hrvatskog PEN-a Nadežda Čačinović, a ostatak prisutnih lovaca na knjige su sačinajvali studenti, umirovljenici i, valjda, radnici.

A njih je definitivno bilo! Kao kuriozitet treba odmah izdvojiti sabrana djela Lenjina i Staljina na ruskom, stara sigurno pola stoljeća ili više, ali odlično i prilično luksuzno uvezana u smeđu kožu. Dakle, tko je raspoložen saznati, u vrijeme ove ekonomske krize, kako se najefikasnije provodi komunistička revolucija, a pritom naučiti i rusku ćirilicu, te knjige su savršen izbor. Također bi mogle poslužiti i kao svojevrsni relikt prošlih vremena, koji će možda – nikad se ne zna – postati vrlo aktualan.

Naravno, na razmjeni knjiga se nude i suvremeni bestseleri, poput 'Kad jaganjci utihnu' Thomasa Harrisa, najuspješniji dio književne (pa onda i filmske) sage o poremećenom, ali estetski vrlo osviještenom psihijatru Hannibalu Lecteru. Nije manjkalo ni klasika, kao što su 'Orkanski visovi' Emily Bronte, a tu je bio i nekad vrlo popularni James Jones, autor romana 'Odavde do vječnosti', čiji je 'Veseli pariški svibanj' o studentskoj pobuni 1968. čekao u korpi na novog čitatelja. Odnosno, vjerojatno čitateljicu, jer sva istraživanja odavno pokazuju da žene daleko više čitaju.

Ipak, mora se primijetiti da se na razmjeni knjiga oko 11 sati nije moglo naći baš previše ljubića, pa ni poezije, ali se zato moglo doći do dobro očuvanih svezaka Krležine 'Enciklopedije'. Također je bilo dosta odličnih književnih i kulturnih časopisa, poput debelih dvobroja Sarajevskih sveski, ali i manje poznatih časopisa poput Mogućnosti ili Života. Nude se i knjige na stranim jezicima, od onih koje se bave ekonomskom politikom (primjerice, 'The Economic Consequences of Taxing The Rich' stanovitog Joela Slemforda), pa do antiknih primjeraka njemačkih izdanja 'Engleskih državnika' (iliti u originalu 'Englische Staatsmänner', iz 1916, tiskano prelijepom goticom).

S obzirom na razmjena knjiga u HDP-u traje do 19 sati, a nove knjige su pristizale svakog trenutka, nema sumnje da će se još mnogo zanimljivog moći danas iskopati u Vili Arko. Jedina primjedba na ovaj odlično osmišljen i realiziran događaj je što se razmjena knjiga odvija samo jednom godišnje, a kako je ljeto vrijeme čitanja, možda bi trebalo razmisliti o ponavljanju istoga nekad u lipnju.